Hirdetés
. Hirdetés

Szex és a robotok, szex és a magyarok

|

Konferencia az ágyba vitt robotokról, hiánypótló felmérés az alkalmi kapcsolatokról.

Hirdetés

Idén szeptemberben rendeznek először világkonferenciát a technológia és a szexualitás kérdésköréről. Az oslói egyetem professzora, Charles Ess nyitóelőadása a "Mi köze ennek a szerelemhez - a robotok, a szexualitás és az emberi lét művészete" címet viseli. David Kreps, a Salford University professzora, a szervezőbizottság elnöke szerint az előadások az ember, a robotok és a mesterséges intelligencia különféle megjelenési formái közötti bizalmas, intim viszonyról szólnak majd.

Korántsem légből kapott témáról van szó. Szerelem és szex robotokkal című könyvében David Levy már 2008-ban foglalkozott a kérdéskörrel, állítva, hogy már a nem túl távoli jövőben szövődhet szerelem emberek és robotok között, amelynek a vége házasság is lehet. Kathleen Richardson, a robotika etikájának szószólója viszont a szexrobotok betiltása mellett kardoskodik, mert úgy véli, hogy az ilyen robotok potenciális veszélyt hordoznak és társadalmi egyenlőtlenségek kialakulásával fenyegetnek.

Hirdetés

Kreps szerint hatalmas a különbség a sci-fik ábrázolta jövő és a mai valóság között. Könyvében felteszi a kérdést: lehet-e valaha is valóban emberi egy robot? A szerelemhez két ember kell, az emberek közötti bensőséges kapcsolat ott kezdődik, amikor egymás szemébe nézünk, ilyen élményt pedig semmilyen mesterséges intelligencia nem adhat, a legfejlettebb sem.

Felvetése szerint egyre szélesebb azoknak az alkalmazásoknak a köre, amelyekkel egészségünket védhetjük, erőnlétünket fejleszthetjük, kapcsolatainkat gazdagíthatjuk. A technika akár a bőrünk alá is beépíthető vagy elvesztett végtagokat, képességeket pótolhat, mint amilyen a beszéd képessége. A szexrobotokra tehát tekinthetünk úgy, mint olyan termékekre, amelyek örömszerzést szolgálnak.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg a pornóiparban dolgozó hölgyek kiszolgáltatottságáról sem. Az emberi külsejű szexrobotok megjelenése arra bátoríthatja az erősebb nemet, hogy a nőkkel is hasonlóan bánjanak. A professzor szerint ez a robotok lényegéből fakad, abból, hogy nem képesek szemkontaktusra vagy olyan meghittségre, mint az emberi lények.

A konferenciát szeptember 7. és 9. között Salfordban rendezik az Információfeldolgozás Nemzetközi Szervezete, az IFIP égisze alatt.

Aki azt szeretné tudni, milyen szexpartnert keresnek a magyarok, nem kell szeptemberig várnia: a legnagyobb hazai szexpartnerkereső weboldal, a Szexrandi.hu kész válaszokkal szolgál. Felmérésük eredményei dióhéjban: a nők szerint az ideális férfi szexpartner sportos vagy átlagos testalkatú, barna (esetleg fekete) hajú, borostás és legalább 180 cm magas. A nők számára szexuálisan a legvonzóbb szakma jelenleg a tűzoltó, de a rendőrök és az orvosok is beindítják a fantáziájukat. A válaszadók szinte kivétel nélkül megjegyezték, hogy nagyon fontos számukra az is, hogy a szex mellett legyenek közös témáik, azaz tudjanak beszélgetni is a férfivel, akivel alkalmanként ágyba bújnak.

A férfiak számára - ha szexpartnerről van szó - a nő hajszíne teljesen mellékes (de ha már nagyon kell választani, a szőke és kékszemű nők vannak előnyben) és egyáltalán nem szeretik, ha partnerük látványosan ki van sminkelve. Tévhit az is, hogy a férfiak szexpartnernek inkább a vékony, sportos testalkatú nőket választják. A felmérés szerint a férfiak fele az átlagos testalkatú nőkért van oda. A férfiak a szexuálisan legvonzóbb női szakmának az ápolónőt tartják, de a titkárnők és a tanárnők is az élen végeztek. Legkevésbé az orvos, ügyvéd és pszichológus szakmákat jelölték meg szexinek a férfiak. Bár nem olyan magas az arány, mint a nők esetében, de a férfiak nagy többségének is fontos, hogy az együttlétek során beszélgetni tudjon partnerével.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.