Hirdetés
. Hirdetés

Szigorúan ellenőrzött videók az Európai Unióban

|

Nagy vitákat gerjeszt az Európai Unió régi-új tervezete: egy 16 éves irányelvet modernizálnának, amely megszabná, milyen videók kerülhetnek fel publikus weboldalakra. A kezdeményezés célját nem, megvalósíthatóságát azonban IT vállalatok és politikusok egyaránt megkérdőjelezik.

Hirdetés

Még 1989-ben fektette le az Európai Unió a Televíziózás Határok Nélkül elnevezésű kezdeményezést. Természetesen ebben még szó sem volt internetről, viszont a tévéadásokkal szemben jelentős tartalmi elvárásokat támasztottak az uniós tagországokkal szemben. Most ugyanezen alapelveket szeretnék bevezetni minden online tartalommal kapcsolatban is: gyűlöletkeltéssel, nemi, faji vagy vallási kiközösítéssel, pedofíliával kapcsolatos tartalmak közzétételét tiltaná meg a felfrissített rendelet.

Az alapelv természetesen jóindulatú, ellenben a megvalósítással kapcsolatban már nem ilyen bizakodóak a szakértők. A Google nemrég kifejtette álláspontját, mely szerint a direktíva bevezetése jelentős hátrányt okozna az egyre népszerűbb Google Video szolgáltatásnak: ide ugyanis bárki feltölthet videókat szűrés és megkötések nélkül, így az egész rendszert át kellene írni - ráadásul a tervezet arra is kitér, hogy a már meglévő videók közül is ki kellene szűrni az említett tartalmakat, mely újabb nwem kívánt munkát jelentene a vállalatnak.

Más irányból közelítette meg a kérdést Nagy-Britannia tájékoztatási minisztere: James Purnell szerint ugyanis a tervezet tökéletesen ellentmond az Unió egyik legfontosabb alapelvének, a szabad véleménynyilvánítás jogának. Ráadásul a politikus abbéli félelmének is hangot adott, hogy a túlságosan cenzúrázott internet lelassítaná a technológiai fejlődést is.

Arról még nincs pontos információ, hogy mikor kívánja az EU megvitatni és esetlegesen hatályba helyezni a törvényt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.