Hirdetés
. Hirdetés

Színes e-papírral rukkol elő az LG és az E Ink

|

A felhasználók szeretnének színes olvasót, de eddig mérsékelt a gyártók érdeklődése, a piac kivár. Most újabb olvasók jelentek meg a piacon.

Hirdetés

Szerdán, a Japánban megrendezett Flat Panel Display International show alkalmával két gyártó, az LG és az E Ink is bemutatta e-paper kijelzőit. Az új kijelzők lehetővé teszik a maihoz hasonló elektronikus könyvolvasók - például ilyen az Amazon Kindle vagy a Sony Reader - színes változatainak elkészítését, de a gyártók részéről egyelőre minimális az érdeklődés.

Az E Ink színes képernyője a cég előző, monokróm (szürkeárnyalatos) megoldására alapul, azt színszűrő réteggel kiegészítve képes mindenféle árnyalat előállítására. A 9,7 hüvelykes képernyő 800×600 pixelből áll és 4096 szín előállítására képes a gyártó szerint. A látogatók úgy írták le a képminőséget, hogy az valamivel tompábbnak hat, mint egy LCD képernyő - persze ez az eltérő megjelenítési technológiának köszönhető.

Nem LCD, hanem e-paper

A mai monokróm (illetve szürkeárnyalatos) e-paper megoldásokhoz viszonyítva mindkét cég technológiája rengeteg színt kínál - persze az összhatás tekintetében ne számítsunk olyan élénk hatásra, mint amit a jobb laptop kijelzőktől megszokhattunk. Az e-paper lényege ugyanis, hogy nem saját vagy háttérfényt sugároz, hanem a környezeti megvilágítás révén olvasható, akár csak egy hagyományos könyv, papír. A kevésbé élénk e-paper előnye, hogy sokkal kevésbé hat fárasztóan a szemre.

Sriram Peruvemba, az E Ink kereskedelmi igazgatóhelyettese kiemelte, hogy nem az LCD gyártók konkurenseiként kívánnak fellépni: ?Újabb piacokat célzunk meg, például az elektronikus tankönyvek és újsághirdetések piacát."

Az E Ink kínai partnere, a kínai Hanwang Technology az egyetlen egyelőre, aki már be is mutatta a színes E Ink kijelzőre épülő olvasóját és megkezdte a tömeggyártást is. A Hanvon márkanév alatt gyártó cég már jövőre piacra dobja a készüléket, Kínában és az USÁ-ban. A jelenlegi számítások szerint az ára 525 dollár körül lesz majd.

Két modellel indít az LG

Az LG két színes e-papírra épülő modellt is bemutatott a kiállításon. Az egyik modell nagyban hasonlított paramétereit tekintve a fentebb részletezett E Ink megoldáshoz, mellyel méretében is (9,7 hüvelyk) megegyezett. A második modell azonban egy félig szürkeárnyalatos, félig színes megoldás: a kép nagy része (1200×1200 képpont) hagyományos, monokróm e-paperből készült, az alsó él mentén futó kisebb terület (200×600 képpont) azonban színes. Arról egyelőre nincs hír, hogy mikor kerülnek gyártásba illetve forgalomba az LG modellek.

A Fujitsu már 2007-ben bejelentette, hogy elkészült hasonló technológiájával, és 2009-ben már az erre épülő e-book olvasóval is megjelent - legalábbis a hírekben és néhány tesztben szerepelt is. A FLEPia a boltok polcairól azonban - legalábbis itthon - hiányzik és külföldön sem elterjedt, így még az E Ink és az LG is esélyes lehet a színes e-papír kijelzők piacán a vezető helyre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.