Hirdetés
. Hirdetés

Szinte mindenki mobilozik

|

Tarolnak az okostelefonok, harcolnak az operációs rendszerek, hihetetlen mennyiségű mobilalkalmazás közül lehet válogatni. A mobiladat-forgalom legfőbb "okozója" a szórakozás.

Hirdetés

Tavaly világviszonylatban meghaladta az 5 milliárdot a mobiltelefonok száma, és ebből 1,5 milliárd volt az okostelefon – tájékoztatott egy sajtóbeszélgetésen Takács Zoltán,a Telenor termék- és innnovációs igazgatója. Tavaly év végén a Telenornál értékesített mobiltelefonok 50 százaléka okostelefon volt. A 2011-ben eladott készülékek 40 százaléka Android alapú.

Az operációs rendszerek piacán az Android átvette a vezetést: 2011-ben globális piaci részesedése 49 százalék volt. A további sorrend: iOS 19 százalék, Symbian 16 százalék, BlackBerry 11 százalék. A mobil operációs rendszerek európai piacát vizsgálva megállapítható, hogy az iOS jelenleg is tartja vezető szerepét, ám ez nem minden országban van így. Ausztriában, Csehországban és hazánkban is az Android áll az élen; a három ország közül Magyarországon cserélt először helyet – 2011 januárjában – az iOS és az Android.

A mobilinternet sikerének kulcsa az okostelefonok és az egyéb internetképes telefonok terjedése. Ezzel párhuzamosan általános jelenség, hogy az újgenerációs hálózati technológiák gyorsabban terjednek elődeiknél. Magyarországon már csaknem minden hatodik internet-előfizetés mobilinternet. Ez egyben azt is jelenti, hogy a mobilinternet-előfizetések száma meghaladja a 2 milliót. Az NMHH adatai szerint 2012 januárjában a mobilinterneten lebonyolított összes adatforgalom megoszlása a három mobiltársaság között a következő volt: Telenor – 41 százalék, T-Mobile – 39 százalék, Vodafone – 20 százalék.

Egyre nagyobb azon ügyfélkör, amely nem a vezetékes internet mellett, hanem annak kiváltására használja a mobilinternetet. Az előrejelzések szerint 2014-ben világszerte a mobilinternetet használók száma meghaladja a vezetéken internetezők számát. A Telenornál azt várják, hogy Magyarországon is ezidőtájt jön el a váltás ideje.

Az okostelefonok és az újgenerációs hálózatok terjedése, valamint a mobilalkalmazások számának rohamos növekedése a mobiladat-forgalom drasztikus emelkedését vonja maga után. A felhasználók világszerte elsősorban szórakozásra használják készülékeiket, ez a tendencia 2012-ben folytatódik. A Telenor legtöbb ügyfele 2012 januárjában a zenelejátszást részesítette előnyben, a második legnépszerűbb szolgáltatás a videolejátszás volt.

A mobil pénzügyekkel kapcsolatban Takács Zoltán rámutatott: a Telenor a távoli fizetésre (Telenor-egyenlegre vagy bankkártya, bankszámla terhére), a személyes tranzakciókra (NFC), valamint e két terület összekapcsolására (QR kód) fókuszál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.