Hirdetés
. Hirdetés

Szinte sokkoló, mennyire emberszerű ez a robot - videó

|

A tervezők egyre emberibb robotokat szeretnének kifejleszteni, mind a külső, mind a viselkedési elemek tekintetében.

Hirdetés

Egy új humanoid robot hatalmas lépést tett az "uncanny valley" átlépése felé: a szerkezetet le is filmezték, amin szinte valósághű emberi arckifejezések egész sorát mutatja.

Először 1970-ben használták ezt a kifejezést, Mori Masahiro, a robotika japán professzora az uncanny valley, magyarul "borzongások völgye" jelenséget a humanoid robotok és az ember kapcsolatára alkalmazta. Ez mára a robotika egyik fontos alapfogalma lett. Lényege, hogy bár minél emberszerűbb egy robot, annál inkább elfogadható az ember által, viszont egy bizonyos szint után ez a visszajára fordul, és hirtelen átkerülünk a "borzongások völgyébe".

Hirdetés

Az 'Ameca'-t a brit Engineered Arts fejlesztői úgy jellemezték, mint "a tökéletes humanoid robotplatform az ember-robot interakcióhoz".

A felvételek, amelyek a félelmetesen valósághű robotot akció közben örökítették meg, bizonyítják, hogy a vállalat merész kijelentése nem is olyan nagy fába vágta a fejszéjét.

A szürke színű gép, amely halványan hasonlít a 2004-es "Én, a robot" című film szereplőire, az emberi érzelmek egész sorát kínálja, valósághű szemmozgással párosulva.

Egy előre beprogramozott bemutatóban Ameca először felébred, majd kíváncsian nézi meg a karjait, mielőtt meglepett arcot vág, miután "észreveszi", hogy "őt" filmezik.

Az érzelmes robot már megvásárolható és bérelhető. Jelenleg még csak egy álló modell, de a fejlesztők tervezik a további fejlesztését, és azt ígérik, hogy "egy nap Ameca járni fog". Feltehetőleg közöttünk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.