Hirdetés
. Hirdetés

Szoftverek segítik a jövőben a bűnügyi szakértők munkáját

|

Az ORFK Dunakeszi Oktatási Központjában ősszel megtartott konferencián már bemutatásra került, és a közeljövőben a gyakorlatban is alkalmazható lesz az az új technológia, ami a bűnügyi technikusok és kriminalisztikai szakértők munkáját támogatja.

Hirdetés

A huszonegyedik század elvárásaihoz való gyors felzárkózást a bűnügyi technikában felhasználható eszközök technikai fejlődése, az ezzel párhuzamosan tapasztalható árcsökkenés, valamint a különböző képfeldolgozással foglalkozó szoftvertechnológiák robbanásszerű fejlődése teszi lehetővé.

Az őszi konferencián, melyen az új hardveres és szoftveres technológiákat bemutatták, jelen voltak a megyei rendőr főkapitányságok bűnügyi szakértői mellett az ORFK és a BSZKI bűnügyi szakértői is. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemről Dr. Balláné Dr. Füszter Erzsébet professzorasszony, tanszékvezető rendőrségi főtanácsos egyetemi tanár is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt.

Digitális nyomok
Az előadók közül a HP Magyarország Kft. olyan újfajta lézerszkennert mutatott be, amit a bűnügyi szakértői munka során korábban használt síkágyas szkennerekkel ellentétben nemcsak papírlapokat vagy laposra hajtogatható tárgyakat képes bedigitalizálni és digitális formában rögzíteni, hanem valóságos térbeli kiterjedéssel bíró tárgyakat is, pl. egy lőfegyvert. Nagy előnye az új eszköznek, hogy olyan tárgyakat is képes kezelni, amik a visszatükröződések miatt más eljárással korábban nehezen voltak fotózhatók (bűnügytechnikában kevésbé jártas olvasók kedvéért: ilyenek például a nyomrögzítési eljárás során fólián rögzített lábbeli-nyomtöredékek).

A bűnügyi szakértői munkát megkönnyítő szoftverlehetőségeket a Systrans Kft. mutatta be a konferencia résztvevőinek. Egy most kifejlesztésre kerülő új szoftver – mely a későbbiekben a rendőrség belső informatikai rendszeréhez, az úgynevezett „Robotzsaru” rendszerhez is csatlakoztatható lesz – úgy segíti a kriminalisztikai munkát, hogy bedigitalizálva, kriminalisztikai fényképfelvételeken dokumentálva egy adatbázisban tudja kezelni a bűnjeleket, nyomokat, nyomtöredékeket, bizonyítékokat, jegyzőkönyveket, feljegyzéseket, vagyis mindent, ami egy adott bűneset hátterének feltárása során a „helyszínelők” vagy később a szakértők által rögzítésre kerül. Mindezt alkalmas digitális formátumban rögzítve, speciális fényképpel dokumentálva, beszkennelve, begépelve, hosszú időre és könnyen visszakereshető formában eltárolva, digitális aláírással ellátva és akár további vizsgálatokra alkalmas formában megőrizve.

Ezeket a képi és szöveges információkat az új rendszer nemcsak tárolni, de magas szinten feldolgozni is képes lesz. Például nyomok és nyomtöredék-minták válnak elemezhetővé, összehasonlíthatóvá, szükség esetén akár számítógépes összehasonlító mikroszkóp alkalmazásával is. A kriminalisztikai munkában előforduló objektumok ettől kezdve térbeli tulajdonságaikkal együtt digitálisan kezelhetővé válnak. Ezen felül a szoftver abban is segítséget nyújt, hogy a jegyzőkönyvek, jelentések és egyéb dokumentációk elkészítése során könnyebb legyen a jogszabályi követelményeknek megfelelni és közben a kriminalisztikai elvárásokhoz is igazodni. A korszerű számítástechnika által nyújtott új lehetőségek alkalmazásával jelentősen könnyebbé válik a helyszíni szemle dokumentációjának összeállítása és a szakértői vélemények elkészítése, valamint a szoftveres támogatás segítséget jelenthet a véleményalkotás folyamatában is.

Szerves egységben
A Systrans Kft. a szoftver tervezési munkálatait befejezte, és ezúton is köszönetét fejezi ki mindazon rendőrkollégáknak, akik az együttműködés során támogató légkört teremtettek, és ezzel hozzájárultak a tervezési fázis sikeres lezárásához. Ők voltak azok, akik szakmai szempontból nélkülözhetetlen módon közreműködtek a kriminalisztikai gyakorlat elvárásainak és a szoftvertechnológia követelmények szerves egységbe kapcsolásához. A Systrans név már ma sem cseng ismeretlenül rendőrségi körökben, hisz a SYSMED cégcsoport tagjaként a cég több területen is bekapcsolódott már a rendőrségi munkába.

A SYSMED cégcsoport 3 céget tömörít, melyek egymással szoros együttműködésben, egymás szakterületét kiegészítve és erősítve végeznek kimagasló színvonalú munkát. Az együttműködés keretein belül a Systrans Kft mint a szoftveres technológiák szakértője és rendszerintegrátor, a Smart Service Kft mint szervizspecialista, a MED-X-PERT Kft. pedig mint az orvosi gyorstesztek világának szakértője, valamint rendőrségi helyszíni DNS mintavevő-készletek gyártója és forgalmazója vesz részt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.