Hirdetés
. Hirdetés

Szoftvertesztelés, felsőfokon

|

Kétnapos konferenciát tartott a Hungarian Testing Board a Computerworlddel karöltve - az immár másodszor megrendezett hazai esemény egyedülálló a maga nevében.

Hirdetés

A tavaly őszi siker után idén ismét megrendezte a HTB és a Computerworld a Hungarian Software Testing Forumot (HUSTEF), ezúttal a Danubius Hotel Gellért adott helyet a rangos eseménynek. Az október 11-12. között zajlott konferencia és workshop a tavalyinál is több érdeklődőt vonzott, a sikeres szervezést dicséri, hogy a 2011-ben is nagy tetszést aratott Lloyd Roden ismét előadott a hallgatóságnak. „You can't sprint all the time – the importance of slack” címmel tartott rendhagyó bemutatót a nemzetközi hírnévnek örvendő szoftvertesztelési szakember arról, hogy mennyire fontos az optimálisan megválasztott lazítás a munkában. Lendületes előadásában kihangsúlyozta, hogy a produktivitás a munkavégzés mennyiségének növelésével nem javul, sőt, összességében visszaesik. Véleménye szerint nem lehet folyamatosan sprintelni, mert az megöli a munkahelyi morált, gyors kiégéshez vezet.

Noha az elismert szakértő másfél órája osztatlan sikert aratott a hallgatóságban, az utána következő szakmaibb előadások is kedvező fogadtatásra találtak. Rodent Stefan Sturm, az IREB (International Requirements Engineering Board) vezetője követte, aki a Requirement Engineeringről adott elő, a szoftvertesztelés aspektusából. Sturm hangsúlyozta a célterület terminológiája egységesítésének szükségességét illetve a széles körben használt technikák és eljárások használatának előnyeit.

Széll Szilárd, a Nokia Siemens Networks Kft. üzleti folyamat fejlesztési vezetője, aki 2009 óta a HTB tagja, többek között a szoftvertesztelés automatizálásáról tartott előadást. A délelőtt folyamán még a LogMeIn képviseletében a minőségbiztosításért felelős igazgató, Kukla László adott elő, „Teszteset-tervezés és specifikáció. Tesztlépések, tesztadatok, tesztkörnyezet” témában. Kukla a SaaS terméktesztelésről beszélt, arról, hogy a modern világ egyre sürgetőbb igényei nem csak a fejlesztésre szánt időt kurtították meg, hanem a szoftvertesztelésnek is szűkebb keretet szabnak. Gyakran dokumentációhiányos helyzetben kell a szakembereknek végezniük munkájukat, olyan szituációkban, ahol a hagyományos eljárások már nem működnek.

A délután folyamán Major Zoltán a Mortoff képviseletében a tesztautomatizálási eszközökről tartott előadást, többek között azt vizsgálva, mi a különbség a magas szintű és alacsony szintű értékelés között. Tanács Lajos az Alvicomtól a hatékony tesztriportok témáját boncolgatta, mint a sikeres csapatmunka támogatóeszközét, a döntés-előkészítés alapját. Az ITSH képviseletében Hámori András „Tool integráció – Válasz a kérdésekre” című előadásával keltette fel a hallgatóság figyelmét, kihangsúlyozva a nyílt forrás használatában rejlő lehetőségeket.

Dr. Forgács István „Folyamatos tesztelés és lefedettségvizsgálat” témájával zárta a hazai előadók sorát, a 4D Soft Kft. ügyvezető igazgatója a folyamatos tesztelés előnyeit ecsetelte. A technika révén az automatizált tesztelések folyamatosan zajlanak, vagyis minden egyes kódváltoztatás mentése után lefutnak. Ezzel a hibák azonnal kiszűrhetők és gyorsan javíthatók is. Forgács demonstrációja szerint az antivírus szoftverekhez hasonló működésük: a háttérben egészen addig „csöndben” maradva dolgoznak, amíg problémát nem találnak - ekkor értesítik a tesztelőt.

A csütörtöki utolsó előadást Graham Bath tartotta „Becoming a software testing expert – the future architecture of the ISTQB certified tester scheme” címmel, melynek révén bepillantást nyerhetett a szakma az ISTQB-nél bevezetés alatt álló Expert Level Certified Tester fokozat céljaiba és követelményrendszerébe. Ezt követően a németországi T-Systems-nél vezető tanácsadóként dolgozó Bath Rodennel együtt várta a hallgatóság kérdéseit, majd estébe nyúlóan kötetlen beszélgetés zajlott a résztvevők között.

A pénteki nap során a két neves szakember egymással párhuzamosan workshopot tartott az érdeklődőknek, „Quantifying the Value of Testing Workshop” illetve „Getting change implemented in testing projects” címmel. A rendezvényt a HTB elnöke, Stöckert Tamás záróbeszéde zárta.

Az előadások videoanyaga ezen a linken tekinthető meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.