Hirdetés
. Hirdetés

Szolgáltatások legjobb kombinációja

|

Az üzlet digitális átalakítását a hazai piacon is egyre több tényező sürgeti. A Hewlett Packard Enterprise szerint a transzformációra katalizátorként hat, ha a vállalat hibrid környezetre, eszközcentrikus működésről szolgáltatás-központú modellre vált.

Hirdetés

Üzleti ötletekből még soha nem válhatott termék vagy szolgáltatás olyan rövid átfutással, mint napjainkban, a számítási felhő és a mobilitás, a közösségi hálók és a nagyteljesítményű analitika korában. Az új generációs szolgáltatások ráadásul komoly kihívásokkal szembesítik az iparágak hagyományos szereplőit. A szervezeteknek az eddiginél sokkal gyorsabban kell válaszolniuk a piaci környezet változásaira, hogy megtarthassák ügyfeleiket és versenyképességüket, új üzleti modelleket kell kialakítaniuk, hogy a jövőben is értéket teremthessenek és növekedhessenek.

A vállalati üzletágaknak ehhez olyan IT-szolgáltatásokra van szükségük, amelyekkel felgyorsítható az üzleti innováció. Ha nem kapják meg ezt a támogatást házon belül, akkor - ahogyan azt a hazai piacon is tapasztaljuk - a késlekedő informatikai osztályt megkerülve, a nyilvános felhőben maguk szerzik be a szolgáltatásokat, komoly biztonsági kockázatoknak téve ki a vállalatot, mondta Birnbauer Péter, a Hewlett Packard Enterprise Közép-Kelet Európa és Izrael régiójának üzletfejlesztési vezetője.

Computerworld: Érzik ezt a nyomást az informatikai vezetők is, akik mind nagyobb érdeklődéssel fordulnak az agilitást, gyorsabb innovációt és nagyobb hatékonyságot, kiszámíthatóbb költségeket ígérő felhőalapú megoldások felé. Ugyanakkor érthető az is, hogy a biztonsággal, a törvényi megfeleléssel vagy akár a teljesítménnyel összefüggő aggályok miatt vonakodnak minden alkalmazást és adatot a felhőbe vinni. Megoldást a hibrid környezet jelenthet, de ezt kimondani könnyebb, mint megvalósítani. Hogyan induljon el a vállalat a felhőbe vezető úton?

Birnbauer Péter: Mérlegelnie kell a vállalatnak ehhez, hogy a szolgáltatások milyen kombinációja lehet számára a legelőnyösebb, azaz mely szolgáltatásokat célszerű magán- vagy nyilvános felhőből használnia, és melyeket hagyományos infrastruktúrán működtetnie. Magánfelhőbe jellemzően azokat a szolgáltatásokat érdemes vinni, amelyeknek szigorú biztonsági, teljesítménybeli és törvényi szabályozói követelményeknek kell megfelelniük. A nyilvános felhő például az alkalmazások fejlesztéséhez és teszteléséhez ad rugalmas és hatékony környezetet, míg a hagyományos infrastruktúrán az örökölt és más alapalkalmazások működhetnek tovább. Iparáganként és méret függvényében is változó, hogy egy adott vállalatnak a szolgáltatások pontosan milyen kombinációja lesz a legelőnyösebb. Helion felhőalapú megoldásaink bevezetése során világszerte eddig több mint háromezer szervezetnek segítettünk az egyensúly megtalálásában, és ezt a tapasztalatot Right Mix tanácsadói szolgáltatásunkon keresztül adjuk tovább.

CW: Miután összeállította a legjobb szolgáltatáskeveréket a vállalat, a hibrid környezetet működtető infrastruktúrát is ki vagy át kell alakítania, amely több szállító termékeit is tartalmazni fogja.

BP: Pontosan, tanácsadói szolgáltatásunkkal és termékeinkkel nyílt architektúrát, API-alapú környezetet támogatunk, amelybe a harmadik féltől származó hardver- és szoftverelemek is beletartoznak. Ezzel együtt a hibrid szolgáltatáskörnyezet működtetéséhez a Hewlett Packard Enterprise is átfogó termékpalettát alakított ki, melynek csupán legújabb elemét, a második negyedévben forgalomba kerülő HPE Synergy rendszereket említeném. A szerverek, tárolók és hálózati eszközök mellett a Synergy olyan intelligens felügyeleti szoftvert is tartalmaz, amely gyorsan és automatikusan átkonfigurálja a hardvert, hogy az adott alkalmazás futtatásához, a szolgáltatások működtetéséhez mindig optimális erőforrásokat adjon.

CW: A hibrid környezet menedzselése azonban aligha automatizálható teljes egészében, a feladat sok vállalatot nagy kihívással szembesíthet.

BP: Hatékony menedzsment nélkül aligha optimalizálhatók a szolgáltatások, márpedig az egész hibridfelhő-stratégiának ez ad értelmet. Ha a különböző platformok, a hagyományos rendszerek, a magán- és nyilvános felhőszolgáltatások felügyeletére más-más menedzsmenteszközt használ a vállalat, akkor ezt a hatékonyságot nehezen érhetné el. Olyan megoldással mi sem szolgálunk, amellyel úgymond egyetlen felületről menedzselhető lenne a hibrid környezet egésze. A szolgáltatások felügyeletéhez, automatizálásához és védelméhez azonban olyan eszközöket adunk, amelyek mindhárom környezetben működnek, ezért segítségükkel hatékony és transzparens menedzsmentet alakíthatnak ki a vállalatok a hibrid környezet valamennyi rétegében.

Végigjárva a felhőbe vezető út három szakaszát a szervezetek eszközcentrikus működésről szolgáltatás-központú modellre válthatnak, amelyben az informatikai osztály is szolgáltatásbrókerré lép elő, így meg tudja mondani, hogy az agilitás, a teljesítmény, a biztonság és a megfelelés követelményeit, valamint a költségeket szem előtt tartva az üzlet mely szolgáltatást hol használhat a legnagyobb előnyére.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.