Hirdetés
. Hirdetés

Sztrájk a szabad internetért

|

A Wikipedia, a Reddit és a BoingBoing "teljes elsötétítéssel" tiltakozik az Egyesült Államok kongresszusa elé kerülő kalózellenes törvény ellen. Az akciókhoz számos más oldal, köztük a Google is csatlakozott.

Hirdetés

Ahogy azt testvérlapunk, a PC World online kiadása is megírta, a Wikipedia és csatolt részei január 18-án reggel hat órától huszonnégy órás elsötétítéssel tiltakoznak két sokat kritizált amerikai szerzői jogi törvény, a szerdán a kongresszus elé kerülő Stop Online Piracy Act (SOPA) és a szenátusi elfogadásra váró Protect IP Act (PIPA) ellen.

A Reddit által kezdeményezett akciót a szabadon szerkeszthető online enciklopédia mellett más népszerű weboldalak, köztük a BoingBoing, az Imgur és a Tucows is támogatja – ahogy a Google is: a keresőóriás egy angol nyelvű oldalán elhelyezett felhívással protestál a törvénytervezetek elfogadása ellen.

„Sok céghez, vállalkozóhoz és internetfelhasználóhoz hasonlóan mi is ellenezzük ezeket a törvényeket; vannak más, okos és célzott módjai a jogsértő külföldi oldalak bezáratásának, anélkül, hogy az internet cenzúrázására kérnék az amerikai vállalatokat” – írta közleményében a Google.

Az internetes sztrájkot szervező és koordináló jogvédő szervezet, a Fight for the Future adatai szerint eddig közel 12 ezer weboldal üzemeltetői csatlakoztak a demonstrációhoz.

A sztrájk hírére a törvény támogatói is megszólaltak, Chris Dodd, a Motion Picture Association of America (MPAA) elnöke kedden éles hangú nyilatkozatban bírálta az Internet Blackout Day névre keresztelt akciót. „Ez egy rendkívül felelőtlen lépés, amellyel (a résztvevő weboldalak) kárt okoznak azoknak az embereknek, akiknek szükségük van az általuk szolgáltatott információkra” – jelentette ki Dodd. Az MPAA elnöke szerint a sztrájkolók „visszaélnek a piaci helyzetükből következő szabadságukkal és hatalmukkal.”

A SOPA és a PIPA deklarált célja az, hogy lehetővé tegye az amerikai jogtulajdonosok számára, hogy az eddigieknél hatékonyabb eszközökkel küzdjenek a szellemi termékeket – köztük zenei anyagokat, videókat és más tartalmakat – illegálisan árusító és terjesztő külföldi weboldalak ellen. A SOPA január 18-án kerül az Egyesült Államok képviselőháza elé; a PIPA-t a szenátus tárgyalja.

A kritikusok szerint a vitatott törvények túl nagy hatalmat adnának a tartalom- és IP-tulajdonosok kezébe, akik így szinte teljesen szabadon, kötöttségek nélkül vegzálhatnák a jogsértőnek tartott weboldalak üzemeltetőit. Érvelésük szerint annak ellenére, hogy a szabályozás látszólag csak a külföldi „renegátokat” sújtja, elfogadásával a törvényesen működő amerikai site-ok is nehéz helyzetbe kerülnének: kénytelenek lennének költséges és haszontalan ellenőrzéseknek alávetni magukat, hogy megfeleljenek a szigorú előírásoknak.

A törvénytervezetek radikális ellenzői még tovább mennek: szerintük a SOPA és a PIPA ratifikálása az internet cenzúrázását és a szólásszabadság korlátozását is lehetővé tenné.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.