Hirdetés
. Hirdetés

Szupervékony kijelzők a Sharptól

|

Akár 90 százalékkal kevesebb fogyasztás - bajban a japánok?

Hirdetés

Ma jelentette be a Sharp, hogy az indium, gallium, cink (zinc) alapanyagokat ötvöző technológia, az IGZO típusú kijelzők tömegtermelése elindult. Az LCD-panelek egyik legnagyobb gyártójának közlése szerint az elsősorban monitorokba, noteszgépekbe és tabletekbe szánt kijelzők első mintapéldányait éppen most szállítják le. Maga a termelés egyébként már a múlt hónapban megkezdődött Japánban, a kamejamai gyárban (ez a szigetország közepén, Tokiótól 300 kilométerre délnyugatra található), de csak a napokban futott fel a gyártás olyan szintre, amivel már ki lehet elégíteni a piaci igényeket.

Sharp IGZO kijelző
Sharp IGZO kijelző

A Sharp közlése értelmében az eszköz a jelenleg általánosan használt panelekhez képest dupla felbontást kínál, ugyanakkora átlátszóság mellett, amiből könnyen levonhatunk két következtetést is. Egyrészt ezek az eszközök - amellett, hogy igazán nagy felbontást kínálnak - kevesebbet fogyasztanak; a japánok szerint akár 90 százalékkal, a mai típusokhoz képest. Másrészt az IGZO technológia által egyben kisebb méretűre tervezhető a háttérvilágítás, vagyis a rá épülő eszközök is vékonyabbak lehetnek.

Egyes elemzők szerint az új panelekben rejlő lehetőség megmozgatta az Apple fantáziáját is, így tudni vélik, hogy a következő almás termékekben megjelenhetnek ezek a kijelzők. Talán a régóta várt Apple okostévé is ezt a technológiát fogja alkalmazni, de, mint mindig, úgy most se lehet biztosat tudni, hiszen a vállalat - üzletpolitikájának megfelelően - nem hozza nyilvánosságra terveit.

A japán elektronikai cégek egy jelentős részéhez hasonlóan a Sharp is komoly pénzügyi veszteségeket szenvedett el, elsősorban a tavalyi földmozgások, a szökőár és a fukushimai atomreaktor sérülései, másrészt pedig az erősödő konkurenciaharc miatt. Így a vállalat kifejezetten nagy képátlójú tévék számára készített panelgyárának jövedelmezősége igencsak megcsappant. A gyártósorok átszerelésével viszont költséghatékonyan térhet át az új technológiájú panelek gyártására. Ezeken ráadásul nagyobb profitszintet is tud realizálni a vállalat, hiszen olyan újdonsággal készül piacra, melynek még nincsen közvetlen kihívója.

Jól jelzi a japánok pénzügyi megingását, hogy a vállalat nemrég külföldi befektetők segítségét vette igénybe. A múlt hónapban a Foxconn Electronics anyavállalata, a Hon Hai Precision Industry fektetett be 806 millió dollárt a Sharpba, jelentős részesedést vásárolva egy olyan gyárban, amely kifejezetten nagyméretű paneleket állít elő televíziók számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.