Hirdetés
. Hirdetés

Tajvan csatlakozni akar a WTO-tárgyalásokhoz az amerikai chipszankciókról

|

Kína vitát indított a WTO-nál az Egyesült Államok által bevezetett exportellenőrzések eltörlése érdekében.

Hirdetés

Tajvan kérte, hogy csatlakozhasson a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) azokhoz a megbeszélésékhez, amelyek Kína amerikai chipszankciók elleni tiltakozásával foglalkoznak. Hozzá akarnak szólni ugyanis a vitához, amely a globális chipiparra is kihatással lehet. A szigetország hivatalosan is helyet kér az asztalnál, amikor a konzultációk megkezdődnek, a globális chipgyártásban betöltött kiemelkedő szerepe miatt - közölte Tajvan a WTO-hoz benyújtott nyilatkozatában.

Kína vitát indított a WTO-nál az Egyesült Államok által bevezetett exportellenőrzések eltörlése érdekében, amelyek célja, hogy korlátozzák az ázsiai ország képességét a félvezetőipara fejlesztésére és hadseregének felszerelésére. Peking gazdasági protekcionizmussal, a kereskedelmi szabályok aláásásával és a globális ellátási lánc veszélyeztetésével vádolta Washingtont.

Hirdetés

Az USA nyomást gyakorol a szövetségesekre Szöultól Tokióig, hogy csatlakozzanak a korlátozásokhoz. Nem világos, hogy Tajpejnek mi a célja a vitába való bekapcsolódással, de a szigeten gyártják a világ legfejlettebb félvezetőinek túlnyomó többségét, és legnagyobb vállalatai, köztük a Taiwan Semiconductor Manufacturing betartották az amerikai korlátozásokat. Az amerikai kereskedelmi tisztviselők minden esetre még ebben a hónapban Tajpejbe utaznak tárgyalni.

Japán és Hollandia (ahol a fejlett chipek gyártáshoz nélkülözhetetlen berendezések készülnek) elvben megállapodott abban, hogy csatlakozik az Egyesült Államokhoz a fejlett chiptechnológia Kínába irányuló exportjának szigorításához, és valószínűleg átvesznek legalább néhányat az októberben bevezetett, a kínai cégeknek történő eszközértékesítés korlátozására irányuló átfogó intézkedések közül - jelentette a Bloomberg News.

Még ha Kína sikerrel is járna az ügyében, a WTO-nak nincs lehetősége arra, hogy rákényszerítse az Egyesült Államokat az intézkedéseinek visszavonására, amelyek a belföldi gazdasági zavarokkal párosulva az ázsiai ország legnagyobb chipgyártó vállalatainak sokaságát hátráltatták.

A kínai félvezetőgyártó cégek új kihívásokkal néznek szembe otthon, mivel Peking most már visszariad attól, hogy a korábbiakhoz hasonlóan óriási forrásokat áldozzon rájuk. Szünetelteti a hatalmas chipberuházásokat, mivel a Covid-járványból való kilábalás megterheli a világ második számú gazdaságát és Peking pénzügyeit. A legfelsőbb tisztviselők alternatívákat vitatnak meg a költséges támogatásokkal szemben, amelyek nem hoztak konkrét eredményeket, hanem inkább ösztönözték a korrupciót és az amerikai szankciókat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.