Hirdetés
. Hirdetés

Technológia és dizájn

|

A Toshiba berlini konferenciáján jelentette be új termékeit, középpontban a noteszgépekkel és azok kiegészítőivel.

Hirdetés

A konferenciát megnyitó beszédében Pieter Paul Ickx, a Toshiba regionális igazgatóhelyettese kitért a globális pénzügyi válság hatásaira is. Véleménye szerint a Toshibát kevésbé veszélyezteti a válság, mivel elsősorban technológiai cég, befektetései a felhalmozott tudásban fekszenek, melyek értéküket megtartják. A Toshiba az ezredforduló után még csak világ PC- és noteszgép-piacának forgalmából mindössze 5 százalékkal részesült, 2008-ban azonban ez az arány már 20 százalék. (Megjegyzendő, hogy a cég a magyar noteszgép-piacon is szép eredményeket ért el: 2006-ról 2007-re 38,3 százalékkal növelte az eladott noteszgépek darabszámát, amivel az ötödik helyen állnak.)

Érdekes fejlesztések
A cég marketingvezetője, Domenico Gargarella, technikai újdonságokról beszélt előadásában. Bemutatott többek között egy új, kísérleti körülmények között már működő eljárást, amely a számítógépek kezelését teszi egyszerűbbé. Az eljárás lényege, hogy a gép - kamerán keresztül - felismeri a kéz mozdulatait, és így lehet mozgatni az kurzort, és bizonyos gesztusok jelzik a kattintást, kettős kattintást. A marketingvezető egy film lejátszásának elindításával, megállításával illusztrálta a rendszer képességeit - meggyőzően. Ha azonban gyakorlatlan kézbe került az eszköz, hamarosan kiderültek a korlátai: igencsak kell igazodni a gép képességeihez, a gesztusok nem lehet például túl gyorsak, és mindig jól felismerhetőnek kell lenniük. Kétségtelen azonban, hogy sok helyen lenne jogosultsága az ilyen irányító eszközöknek, például alkalmas lehet szórakoztató eszközök távirányítóinak kiváltására is.

Kisebb kaliberű, de hasznos újdonság az USB sleep & charge funkció: az ilyennel felszerelt noteszgépekben az USB kapura csatlakoztatott eszköz a gép kikapcsolása után is kap tápfeszültséget. Ez a funkció akkor is működik, ha a noteszgép nincs elektromos hálózatra dugva, azaz a gép akkumulátoráról is fel lehet tölteni például egy mobiltelefont. Ez utóbbi esetben beállítható, hogy az akkumulátor töltésének hány százalékát lehet "átcsorgatni" az USB-ről töltendő eszközbe.

Az előadásban szó esett a noteszgépek egyik legígéretesebb kiegészítőjéről, egy még kísérleti stádiumban lévő akkumulátorról, ami öt perc alatt 90 százalékosra tölthető.

Védelem a noteszgépeknek
A Toshiba mindig is nagy figyelmet fordított a notebookok biztonságára. A hordozható gépekbe szánt merevlemezeiket felkészítik a rázkódással, ütésekkel szemben, például a rázkódást elnyelő burkolattal készítik őket, és beépítenek egy úgynevezett 3D gyorsulásérzékelőt is. Ez utóbbi, ha bizonyos mértékű gyorsulást észlel, kiparancsolja a lemezek közül az olvasófejet, hogy az ne sérthesse meg a lemez felületét. Az érzékenysége állítható a munkakörülményeknek megfelelően, hiszen bizonyos esetekben a túlságosan érzékenyre állítva a munkát is lehetetlenné teszi.

toshiba_01.jpg

Szintén biztonsági eszköz az az SD Token Security, amely a noteszgépet védő számtalan jelszó (BIOS, merevlemez, operációs rendszer stb.) elfelejtése esetén segít. Egy SD kártyára kiírathatjuk a jelszavakat - természetesen megfelelően kódolva. Ha nem tudunk bejelentkezni, mert elfelejtettük a jelszót, az SD kártyát bedugva még elindíthatjuk a gépet. Értelemszerűen az SD kártyát célszerű a géptől külön őrizni.

A noteszgépek
Domenico Gargarella két új noteszgépet is bemutatott. Az Intel Centrino 2-es Toshiba Portege R600 tömege mindössze 779 gramm, amelybe háttértár gyanánt 128 gigabájt kapacitású SSD került (Solid State Disk), amelynek nincs mozgó alkatrésze. A kevesebb mint 2 centi vastag gépbe még egy optikai meghajtó is belefér. A gép háza rendkívül ellenálló, kijelzője pedig rugalmas, hogy egy esetleges hajlítától ne menjen tönkre.
A másik bejelentett gép, a Tecra R10, éppen az ellentettje a Portege R600-nak. Svájcibicska utazóknak: minden benne van, ami útközben kellhet. Erős kialakítású, rázkódás-, ütés- és cseppálló. A gépben 3G-s modem is van, azaz nem kell Wi-Fi csatlakozást vadászni, ahol van GSM szolgáltatás, ott elérjük az internetet is. A gép tömege még így 2 kilogramm alatta marad. Memóriáját 8 gigabájtig bővíthetjük, van rajta eSATA/USB combo kapu, és akár SATA lemezt vagy lemeztömböt is kapcsolhatunk hozzá.

toshiba_02.jpg


A Toshiba újdonságai hangsúlyozottan egyfajta életstílust próbálnak közvetíteni - a konferencia záró előadásán is ennek, pontosabban a berendezések dizájnjának szentelték. A fejlesztés során törekedtek arra, hogy a magas technikai színvonalat elegáns megjelenéssel párosítsák, hiszen a mobil munkavégzés következtében a munkaeszközök divatcikkekké is válnak, melyeket mindenhova magunkkal viszünk.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.