Hirdetés
. Hirdetés

Technológiai változások a következő három évben

|

Üzleti intelligencia, mobilalkalmazások és cloud alkalmazásplatformok - 2014-ig ezek a területek fejlődnek a leginkább a szakértők szerint. Belenéztünk az üveggömbbe, mire számíthatunk az évtized közepéig.

Hirdetés

technológiai fejlettség
Hadd kezdjünk egy Isaac Asimov idézettel: „Csak a változás állandó”. Különösen igaz ez a techiparban, ahol két-három éves eszközök gyakran már erkölcsileg elavultnak számítanak, még azelőtt felhagynak az emberek használatukkal, mielőtt a készülékek tönkremennének.

Természetesen nincsen ez másként a vállalati oldalon sem, még ha a fogyasztói „habzsolás” nem is jelentkezik olyan felpörgetett módon, mint a konzumer termékek esetében. Hasonlóak a kihívások is: megvágott költségkeret, gazdasági megtorpanás, vaskalapos gondolkodás nehezíti a technológiai fejlődések kibontakozását. De, ahogy mondani szokták, teher alatt nő a pálma, a kihívások révén csak még ötletesebb, hatékonyabb megoldások születhetnek. Erre világít rá a Forrester jelentése (The Top 10 Technology Trends EA Should Watch: 2012 To 2014), melynek során 208 informatikai vezető bevonásával kereste a választ arra a kérdésre a piackutató, hogy miként fog alakulni a következő három év technológiai szempontból. A Forrester külön hangsúlyt fektetett arra, hogy kiderítse, a CIO-k mely területektől várják a legnagyobb üzleti értéket; az élen az üzleti intelligencia, a mobilappok és az alkalmazásplatformok végeztek.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a többi változásra ne kellene odafigyelni. Az adatgazdálkodás (data governance), az alkalmazásintegráció és a szolgáltatásként kínált infrastruktúra (Infrastructure-as-a-service, IaaS, azaz a felhő) szintén fontos szerepet játszik a 2014 végéig vizsgált fejlődési időszak alatt.

Üzleti intelligencia

Egy 2010-ben, hasonló megfontolásból készített Forrester kutatás szerint a BI volt a harmadik legfontosabb technológia, ami informatikai téren változást hoz a vállalatok életébe. Ezúttal az élen végzett; a válaszadók 44 százaléka szerint immár az üzleti intelligencia a legfontosabb trendalakító tényező az évtized közepéig. Sőt, a megkérdezettek 50 százaléka úgy vélekedett, hogy legalább akkora mértékben járul hozzá az üzleti érték növekedéséhez, mint az adatbányászat és a jelentéskészítő eszközök egyre szofisztikáltabbá válása és felhőmodellre való átállása.

De miért kapott ekkora hangsúlyt a BI? A mérési eszközök és a nyers adatok elemzésének fejlődése olyan következményekkel jár, mint a hatékonyabbá váló munkafolyamatok, költségcsökkenés és új értékesítési lehetőségek megjelenése. Kiélezett gazdasági környezetben a BI lehetővé teszi a CIO-k számára, hogy döntéseiket adatokra, számokra alapozva hozhassák meg, ne pedig ösztöneikre támaszkodva kelljen választaniuk, és később megindokolniuk egy-egy problémásabb esetet.

Az üzleti intelligencia csúcsszereplői továbbra is az ismert nevek lesznek: az Oracle, az SAP, az IBM és a Microsoft a Forrester szerint meghatározó játékosa marad a piacnak, a kisebbek pedig csak úgy kerülhetnek a legfelső ligába, ha azok közül bekebelezi valamelyik.

Mobilappok és cloud platformok integrációja

A megkérdezett CIO-k 36 százaléka hisz abban, hogy az okostelefonok és táblagépek mobilalkalmazásai jelentik majd a legfontosabb hajtóerőt a következő néhány évben, 32 százalékuk pedig arról is meg van győződve, hogy ez a szegmens biztosítja majd a legnagyobb üzleti értéket. Nem meglepő ez annak tükrében, hogy az informatikai terméktámogatásnak már napjainkban is felkészültnek kell lennie legalább Blackberry, iOS és androidos platformokon való supportra, ahogy egyre nagyobb teret nyer a hozd magad az eszközöd (bring your own device, BYOD) trend.

Az alkalmazásplatform kategória (ideértve az IaaS és PaaS lehetőségeket) majdnem holtversenyben került a harmadik helyre: az informatikai vezetők 34 százaléka nyilatkozott úgy a technológiáról, mint az informatikai változások egyik fő mozgatórugójáról, 28 százalékuk pedig ebben látja a legnagyobb üzleti megtérülést a következő három évben.

Az alacsonyabb birtoklási költségek (TCO) egyértelműen arra késztetik az informatikai vezetőket, hogy a technológiák házasításán dolgozzanak. A vállalati IT-nek felkészültnek kell lennie a környezetfüggetlen alkalmazásmenedzsmentre, és olyan mobil illetve desktop alkalmazásokat kell létrehoznia vagy legalább adaptálnia, amelyek egyre inkább előretörő, de ma még mindig újnak mondható technológiákon (HTML, PaaS) alapulnak, hogy platformkompatibilitást biztosíthassanak.

A két jelenség hatására létrejön az „alkalmazás-internet” (App Internet) a Forrester szerint, vagy legalábbis nagy lépést teszünk majd ebbe az irányba. A specializált appok egyaránt kihasználják majd a PC-k, okostelefonok és tabletek számítási erejét és tárolóképességét, miközben csak a felhő által elérhető skálázhatósági és rugalmassági szintet nyújtanak annak érdekében, hogy a más alkalmazásokkal és eszközökkel való kommunikáció a lehető legzökkenőmentesebben mehessen végbe.

Ha elterjed, az „alkalmazás-internet” a website-ok jelenleg ismert formájának végét vetítheti elő, és elhozhatja a mobilappok igazi hajnalának korát, állítja a Forrester jelentés.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.