Hirdetés
. Hirdetés

Tegrával erősít az Nvidia

|

A sikeres grafikus processzorok után az Nvidia most arra törekszik, hogy a Tegra chipek jövőbeni szerepének megnövelésével megpróbálja megtörni az Intel egyeduralmát a piacon.

Hirdetés

Az Nvidia Denver kódnéven fejleszt  CPU-t személyi számítógépekbe és szerverekbe. "A Denver mag kerül majd az új Tegra chipekbe" - nyilatkozta Steve Scott, aki az Nvidia Tesla termékcsalád technológiai vezetője.

A cég egyik legnagyobb durranása eddig az a Tesla grafikus processzor volt, amelynek köszönhetően a kutatók lehetőséget kaptak arra, hogy projektjeikhez - akár otthonról is - igénybe vehessék a szuperszámítógépeket. Az Oak Ridge National Laboratory Titán névre keresztelt szuperszámítógépe például Nvidia Tesla processzorokat, és Advanced Micro Devices 16 magos Opteron CPU-t tartalmaz, így a gép csúcsteljesítménye akár a 20 petaflops-ot is elérheti.

Bár napjainkban a legtöbb szerver intel-es Xeon és AMD-es Opteron chipekkel működik, egyre nagyobb az érdeklődés az alacsony fogyasztású ARM processzorok iránt, aminek használatával a vállalatok sok áramszámla kifizetésétől kímélhetnék meg magukat. Az elemzők szerint az energiatakarékos ARM mag - még igen komoly igénybevétel mellett is - kevesebb energiát fogyaszt.

Az Nvidia szerint a Project Denver chipek ARM CPU-kkal fogják hasznosítani az Nvidia GPU-s párhuzamos végrehajtási képességeit, ami egyben a kiszolgáló  teljesítményét is növelni fogja majd. A CPU-k és a GPU-k - a párhuzamos végrehajtásnak köszönhetően -  még bonyolult számításokat futtatva is rengeteg energiát takarítanak meg.

"Az ARM energiatakarékosabb mint az x86. Ez az oka, hogy az emberek ARM alapú szervereket akarnak, ahogy ez az oka annak is, hogy az ARM-et telefonokban is szeretjük használni" - mondta Scott.

Az olyan cégek, mint a SeaMicro és a Dell, szervereikhez inteles alacsony fogyasztású atomprocesszorokat használnak, de az Nvidia piacra lépése talán nagyobb érdeklődést tud majd kelteni az ARM iránt. Versenytársa lehet azonban a Marvell, ami a tavalyi évben jelentette be 1,6 GHz-es, négymagos ARM alapú szerverchipjét, vagy a Caldexa, ami szintén egy négymagos ARM processzorra épülő chippel operál.

Az ARM szerverpiacra lépésének egyetlen akadálya a szoftveres kompatibilitás (illetve ennek hiánya), mivel a legtöbb, adatközpontokban futó kódot x86-os szerverekhez írták. Scott úgy gondolja, hogy a felhőben elrejtve egyáltalán nem számít a bináris kompatibilitás. Sokkal fontosabb, hogy mindenki használjon ARM alapú rendszereket, ezzel is növelve a hatékonyságot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.