Hirdetés
. Hirdetés

Telefonál vagy iszik vagy vezet?

|

Akár headsettel, akár kézből telefonál valaki vezetés közben, annyira figyelmetlen, mintha bűncselekményi szinten lenne a véralkoholszintje.

Hirdetés

A utahi egyetem kutató szerint a vezetés közbeni telefonálás annyira rontja a koncentrációs képességet, mintha a sofőr véralkoholszintje 0,08 százalék lenne. Ez az a határ, mely felett Magyarországon már mindenképpen bűncselekménynek minősítik a vezetést (míg 0,051-0.08 százalék között egyedi elbírálás alapján minősítik annak).

A kutatók negyven résztvevő bevonásával végezték a tesztelést, melynek során a jelölteknek egy szimulátorban kell követniük egy virtuális autót, ami néha fékezgetett, gyorsítgatott, csakúgy, mint a valódi vezetők az utakon. A köröket józanul, headsettel, kézből telefonálva és 0,08 százalék véralkohol szinttel kellett elvégezni. A tanulmányból kiderül, hogy utólag nem állapítható meg szignifikáns különbség a telefonálás és ittas vezetés között, így a fékezések és gyorsítások követése éppoly bizonytalanná, lassúvá vált.

A kutatás eredménye már csak azért is megdöbbentő, mert számos ország csak azért viaskodott, hogy polgárai headsettel telefonáljanak, mondván, hogy az már jóval biztonságosabb. Ezek szerint ezt a döntést kivételesen nem előzte meg szakmai egyeztetés...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.