Hirdetés
. Hirdetés

Telefongyártókból chipgyártók?

|

Nem minden telefongyártónak van szüksége arra, hogy közvetlen befolyást gyakoroljon a készülékeiben felhasznált chipek tervezési és gyártási folyamataira, de azoknak a vállalatoknak a számára, amelyek piacvezető pozícióra törnek, mindez egyre fontosabbá válik.

Hirdetés

Az elmúlt években a mobil iparág szempontjából egyre meghatározóbb feladattá vált az összetett ökoszisztémák kiépítése. Természetesen az eszközinnováció és a szoftverek fejlesztése továbbra is fontos szerepet játszik az szegmens vezető szereplőinek életében; de az összetett hálózatok és szolgáltatás-rendszerek megjelenésével egyre meghatározóbbá vált a nagy gyártók számára, hogy a saját igényiknek leginkább megfelelő hardverelemeket építhessék be a készülékeikbe.

A szakértők szerint nem minden szereplőnek kell feltétlenül saját gyártásba vonnia a mobil processzorok, memóriák és más, a fejlesztés, gyártás szempontjából meghatározó fontosságú komponensek készítését – sokuknak elég, ha szoros és jól működő partneri kapcsolatokat ápolnak a beszállítóikkal.

A Samsung mellett az Apple is egyre többet költ saját processzorai fejlesztésére

Shiv Putcha, az Ovum telekommunikációs csoportjának feltörekvő piacokért felelős vezető elemzője szerint, az Apple és a Samsung egyértelműen azon vannak, hogy saját, személyre szabott szemléletüknek és igényeiknek megfelelő, félig zárt infrastruktúrát építsenek ki, amelynek révén jelentősen növelhetik a termékeik és szolgáltatásaik értékét. A Microsoft is ebbe az irányba mozog: ahogy azt a cég sajátmárkás tabletje, a Surface bemutatása is mutatja.

A Samsung saját dél-koreai és izraeli K+F központjaiban végzi a termékei fejlesztéséhez szükséges kutatás-fejlesztési tevékenységet; a központok egyik legfontosabb prioritása a cég Exynos processzorainak folyamatos finomhangolása. A Samsung meglehetős sikereket tudott felmutatni a chipfejlesztés terén: a nemrég bemutatott Exynos 5 lényegesen gyorsabban fut, és kevésbé hajlamos a túlmelegedésre, mint a cég korábbi processzorai – köztük a Samsung Galaxy S III-at is hajtó Exynos 4 Quad.

A Samsunghoz hasonlóan az Apple is igyekszik fejleszteni saját chiptervező divízióját – és ezzel párhuzamosan csökkenteni a Samsungtól való függőségét a processzorgyártás terén. A cég szeptemberben jelentősen kevesebb memóriachipet rendelt a koreai gyártótól, mint korábban; a hírek szerint olyan third-party beszállítókkal tervez szerződést kötni, mint az SK Hynix, a Toshiba és az Elpida.

Az Apple a közelmúltban szerződtette Jim Mergardot, a Samsung korábbi vezető rendszertervezőjét: céljuk egyértelműen az volt, hogy tovább erősítsék saját belső mobilprocesszor-tervező gárdájukat.

„Kétségkívül megvannak az előnyei annak, ha egy gyártó képes saját ellenőrzése alá vonni az ellátási láncot, hiszen így sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban érheti el a céljait” – elemezte a helyzetet Putcha. Az elemző szerint azok a cégek, amelyek globális babérokra törnek, előbb-utóbb kénytelenek lesznek nagyobb befolyásra szert tenni saját ökoszisztémájukban – vagy úgy, hogy saját gyártásba vonják a termékeik előállításához szükséges hardverelemeket, vagy úgy, hogy az eddigieknél szorosabb együttműködéseket kötnek a beszállítóikkal.

Putcha véleményével Nicole Peng, a Canalys Kínáért felelős kutatási igazgatója is egyetért. Peng szerint az, ha a cégek saját mobil processzorok és egyéb alkatrészek gyártásába invesztzálnak, számos előnnyel járhat. Egyszerűbbé teheti a hardverintegrációt, kiszámíthatóbbá teheti a gyártási költségeket és a belső árazást, hosszabb termékfejlesztési ciklusokat tesz lehetővé.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.