Hirdetés
. Hirdetés

Telefonon támadnak a hackerek

|

Az elmúlt hetekben megszaporodtak a VoIP telefonhálózatok feltörésével megvalósított támadások.

Hirdetés

A világhálón véget nem érő macska-egér harc zajlik, ahol a védelmi megoldások gyártói igyekszenek minél jobban megnehezíteni az online bűnözők dolgát. Persze sokszor az utóbbiak előnyben vannak, vagy azért mert az antivírus szoftverek csupán követni tudják az újonnan megjelent fenyegetéseket, vagy mert a támadók egy nehezen kivédhető "rést" támadnak: a felhasználók hiszékenységét.

 

 

voice-over.jpg


Az amerikai PC World beszámolója alapján az internetes támadók legújabb módszerét pont ezen okokból nehéz kivédeni. Egyrészt mert nem nagyon létezik ellene megfelelő védelem, másrészt a felhasználók a telefonon érkező megkereséseket bizalommal fogadják. A hackerek ezen esetekben a kisebb bankok VoIP telefonközpontját támadják, majd a rendszerükbe bejutva, a pénzintézet nevében felhívják potenciális kis és középvállalkozó áldozatukat, az adataik újbóli megadását kérve. Az átverést nehéz észrevenni, hiszen a támadók a bank telefonszámán, előre beállított géphanggal keresik meg áldozatukat. Arra figyelmeztetve őket, hogy a pénzintézet adatbázisa sérült, s emiatt meg kell adni újra a fontos adataikat. Ha pedig valaki bedől, akkor búcsút mondhat a bankszámláján felhalmozott összeg egy részének, vagy egészének.

Több bank is elesett már

Érdemes komolyan odafigyelni ezen esetekre, mivel az elmúlt hetekben Amerika szerte megszaporodtak a telefonon keresztül végrehajtott adathalász támadások. Elsőként egy romániai támadónak sikerült bejutnia a Liberty Bank telefonközpontjába, ahonnan egyetlen hétvége alatt 300 hívást bonyolított le. Később a Union State Bank és a Solvay Bank is elismerte, hogy hasonló támadásnak volt kitéve.

A lapnak nyilatkozó szakértők emiatt arra figyelmeztetnek, hogy a VoIP hackelés az internetes bűnözés új csatatere lehet, amelyre a pénzintézeteknek és a vállalkozásoknak is érdemes odafigyelniük. Főként a kisebb bankoknak és ügyfeleinek, mivel az amerikai tapasztalatok alapján a támadók leginkább a kisebb pénzintézeteket szemelik ki, amelyek méretükből adódóan kevesebbet költenek a biztonságra, mint nagyobb társaik. Ráadásul némely népszerű VoIP telefonközpontok feltöréséhez nem csak segédprogramok találhatóak meg a világhálón, hanem több blog és videó is segíti a támadók dolgát.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.