Hirdetés
. Hirdetés

Telenor Magyarország - még pozitívban

|

Noha az első negyedévet sikerült nyereséggel zárnia a távközlési vállalat hazai leányának, a nemrég köztudatba dobott telefonadó könnyen véget vethet a pozitív trendnek.

Hirdetés

Christopher Laska, Telenor Magyarország vezérigazgató
Christopher Laska, Telenor Magyarország vezérigazgató

A Telenor Magyarország közzétette 2012 első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az árbevétel, az EBIT és az egy előfizetésre jutó átlagos havi árbevétel (ARPU) is nőtt 2011 első negyedévéhez képest. „Hosszú idő után először az első negyedévben a hangalapú és nem hangalapú árbevétel terén is növekedésről számolhatunk be. Az utóbbi években az eredményeinket negatívan érintette a gazdasági válság, a hívásvégződtetési díjak fokozatos csökkentése, a távközlési különadó [..]” – jelentette ki Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

„Ezt a pozitív trendet azonban megakaszthatja a kormány által bevezetett, új percalapú telefonadó. Az adó jelenlegi formájában rendkívüli módon befolyásolhatja a felhasználói szokásokat, negatív hatással lehet az árbevételünkre, továbbá csökkenti a távközlési szolgáltatásokból származó előnyöket Magyarországon. Ezenfelül az adó bevezetése erőforrásokat vonhat el a szolgáltatásaink bővítését célzó, más fejlesztésektől. Ahhoz, hogy a válság előtti növekedési pályára visszatérhessünk, sokkal kiszámíthatóbb piaci környezetre van szükségünk” – hangsúlyozta a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

Főbb eredmények

Az árbevétel némileg növekedett 2012 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest 37,555 milliárd forintról 37,67 milliárd forintra). Javuló kiskereskedelmi árbevételével a Telenornak sikerült ellensúlyoznia a hívásvégződtetési díjak januári hatósági csökkentésének hatását. Az év első három hónapjában a hangalapú és a nem hangalapú szolgáltatásokból származó árbevétel is emelkedett 2011 első negyedévéhez képest, jóllehet bizonyos egyszeri tételek is hozzájárultak ehhez a növekedéshez. A nem hangalapú ügyfélkör a korábbi pozitív trendet folytatva, tovább bővült.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli nominális értéke 0,5 milliárd forinttal (13,695 milliárd forint) haladta meg a 2011 első negyedévi adatot (13,148 milliárd forint) a hangalapú és nem hangalapú árbevétel növekedésének köszönhetően. Bizonyos egyszeri hatások miatt kis mértékben emelkedtek az üzemi költségek.

A CAPEX a hálózatmodernizáció miatt 0,7 milliárd forinttal magasabb (2,812 milliárd forint) volt 2012 első negyedévében a 2011 első negyedévinél (2,093 milliárd forint). Ez az összeg nem tartalmazza a magyarországi mobil frekvenciaárverésen elnyert blokkokért fizetett 7,3 milliárd forintos díjat.

Az EBIT 2012 első negyedévében 3,1 milliárd forinttal (9,209 milliárd forint) meghaladta az egy évvel korábbi összeget (6,092 milliárd forint). A növekedés annak köszönhető, hogy idén alacsonyabbak voltak az amortizációs költségek, mivel a Telenor a hálózatmodernizációs program keretében lecserélte a régi hálózati elemeket.

Az előfizetések száma 38 ezerrel, 3 millió 510 ezerre csökkent a negyedév során. A csökkenés elsősorban a kártyás szegmenst érintette (-130 ezer) és főként az inaktív SIM-kártyákhoz kötődött (amit az ARPU-index növekedése mutat). A használatban lévő kártyák száma alapján a Telenor 31,87%-os piaci részesedéssel zárta 2011 első negyedévét, ami némileg elmarad a 2011. negyedik negyedévitől (31,98%). Az MBI-piaci részesedés 27,99 százalékra emelkedett 2012 márciusában.

Az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel („blended ARPU” index) 1,9 százalékkal nőtt 2011 első negyedévéhez képest, elsősorban a hangalapú és az adatátviteli árbevétel emelkedésének köszönhetően (7,9% ill. 15,5%), aminek hatását némileg gyengítette a hívásvégződtetési díjak januári csökkentése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.