Hirdetés
. Hirdetés

Telepítés nélkül induló Android-appok jönnek

|

Az Instant Apps révén a felhasználó interakcióba léphet a mobil alkalmazások egy-egy részével, még akkor is, ha az applikációt nem telepítette mobiltelefonjára.

Hirdetés

Az ígéretes, új képességet, amely részlegesen elérhetővé teszi a mobil alkalmazásokat, függetlenül attól, hogy a felhasználó nem töltötte le és nem telepítette azokat, a Google először tavalyi I/O konferenciáján demózta. A funkciót, amely az Android Instant Apps nevet kapta, a Google jóvoltából végre a felhasználók is kipróbálhatják.

Noha mindössze négy fejlesztő - BuzzFeed, Wish, Periscope és Viki - bevonásával indított, korlátozott tesztelésen keresztül érhető el, az Instant Apps alapjaiban változtathatja meg a mobil alkalmazások használatát az okostelefonokon.

Android Instant Apps: letöltés és telepítés nélkül

Ha valaki például a Wish applikáción keresztül kap egy eladó termékre mutató linket, de az nincs telepítve a mobiltelefonján, akkor a jelenlegi rendszer először átirányítja a Play Store oldalára, ahonnét le kell töltenie és telepítenie az alkalmazást, majd elindítania és beírnia a termék nevét, végül a keresés gombra kattintania. Az Instant Apps révén viszont elég a linkre kattintani, és máris megnyílik az adott oldal az alkalmazásban, függetlenül attól, hogy azt a felhasználó telepítette telefonjára vagy sem. Ezt követően a felhasználó megvásárolhatja a terméket, vagy a linket a nyitó képernyőjére mentheti, nem kell végigmennie a letöltés és a telepítés hosszas folyamatán.

Demózott a Google egy olyan használati esetet is, amelyben a felhasználó az applikáció letöltése nélkül ki tudta fizetni telefonjáról a parkolási díjat. Persze, aki szeretné, továbbra is letöltheti és telepítheti a teljes alkalmazást, az Instant Apps célja, hogy elgördítse az akadályt a gyors interakció elől. Kicsit olyan, mint a webalkalmazások vagy a Chrome Custom Tabs megnyitása, csak nagyobb feldolgozási kapacitás van mögötte. A Google szerint az Instant Apps nem vizezi fel a felhasználói élményt, a teljes alkalmazást használja, de az adott helyzetben igényelt funkcióra kihegyezve.

Instant applikációk fejlesztéséhez a meglévő Android alkalmazásokat a funkció használatához frissíteni kell, majd modulárissá alakítani, hogy egy-egy részük is letölthető vagy röptében futtatható legyen. A fejlesztők mindezt a már ismert API-kon keresztül, Android Studio integrált fejlesztőkörnyezetben elvégezhetik, de a Google egy teljes Instant Apps SDK közzétételét is ígéri, ami az "előttünk álló hónapokban" várható.

Az Instant Apps a Jelly Beanig visszamenőlegesen kompatibilis az Android-verziókkal, de egyelőre nem világos, hogy az élő tesztelés hol és hány felhasználóra terjedhet ki, és a Google miként gyűjtené be visszajelzéseiket.

Miért fontos mindez? Az Android Instant Apps forradalmasíthatja a mobil alkalmazások használatát az okostelefonokon, különösen a kisebb memóriát tartalmazó vagy régebbi Android-verziókat futtató eszközökön. A fejlesztők szüntelenül keresik a módját, hogy alkalmazásaikkal a felhasználók minél szélesebb táborát érjék el, és a letöltést megkerülő, mégis egységes felhasználói élményt ígérő Instant Apps erre kiváló megoldás lehet.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.