Hirdetés
. Hirdetés

Teljesen megújul a Firefox

|

A Mozilla átdolgozza böngészőjét 2017-ben: kicserélik a Gecko feldolgozó motort, a terhelést elosztják a processzormagok és a számítógép grafikus processzora között.

Hirdetés

Megnevezte a múlt héten a Mozilla a következő generációs böngészőmotorjának kifejlesztésre elindított projektet, és közzétette, hogy az új technológiát jövőre fogja bevezetni a Firefoxban.

A Quantum névre hallgató új motor több alkotóelemet átvesz a Mozilla által szponzorált és 2013 óta fejlesztés alatt álló Servo böngésző-feldolgozási technológiából. A Rust programozási nyelven íródott Servót a Firefox régóta használt Gecko motorjának felváltására szánják: mind a Rust, mind a Servo a Mozilla kutatócsoportjának a fejlesztése,

A Quantum projekt egy olyan újgenerációs feldolgozó motor kifejlesztéséről szól, amely megfelel a jövő internete által támasztott követelményeknek azáltal, hogy teljes mértékben kihasználja a modern eszközök feldolgozási teljesítményét, nyilatkozta David Bryant, a Firefox fejlesztési vezetője.

A Mozilla az átalakítás kezdetén megtartja a jelenlegi Gecko motort, de kicseréli azon alkotóelemeit, amelyeknek a leginkább előnyére válik a terhelés átvitele a grafikus processzorra, illetve a műveletek végrehajtásának szétosztása a mai CPU-kban megtalálható több processzormag között. Bryant elmondása szerint a Mozilla nem fogja elkapkodni a továbbfejlesztést, és kezdetben csak néhány elemet vesz át a Servóból és épít be azokat a Geckóba, majd ahogy a Quantum projekt előrehalad, egyre több alkotóelemet cserél le.

A Quantum egy ambiciózus projekt, de a felhasználóknak nem kell megvárniuk a fejlesztését végét, fokozatosan részesülhetnek majd az újdonságokból, mondta Bryant. A jelentősebb továbbfejlesztések bekerülése a böngészőbe jövőre várható.

Bryant egy teljesen más Firefoxot ígér, amely lényegesen fürgébben jeleníti majd meg a webhelyeket és futtatja a webes alkalmazásokat. Az oldalak gyorsabban fognak betöltődni, a görgetés zökkenőmentes lesz. Az animációk és az interaktív appok azonnal reagálnak majd, és lehetővé válik az intenzívebb tartalmak hatékony kezelése.

A Firefox modernizációja során a Mozilla mind a feldolgozó motort, mind a felhasználói felületet megújítja. Az utóbbi továbbfejlesztését szolgálja az áprilisban bejelentett Tofino projekt. A Quantum projekt által átalakított Firefoxot a Windowshoz, a Mac OS-hez, a Linuxhoz és az Androidhoz készítik el. Az iOS alatt nem lesz használható, mivel az Apple ragaszkodik ahhoz, hogy a rivális böngészők a Safari motorját használják a mobil operációs rendszer alatt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.