Hirdetés
. Hirdetés

Testközelben a kutatók és az LTE

|

Mintegy nyolcszáz program keretében 1100 kutatót nyúzhat a látogató közönség országszerte. A pénteki ingyenes rendezvény célja, hogy bemutassa, nem csak hasznos a tudományos kutatás, de akár vonzó pálya is lehet. Lehet, hogy az esti mozinál érdekesebb a twitterező fa, az első hazai LTE mobilhálózat bemutató vagy akár egy kutatókból álló zenekar koncertje?

Hirdetés

Szeptember 24-én rendezik meg a Kutatók Éjszakája országos rendezvényt, amely immár ötödik éve ad egyestés betekintést a tudomány érdekességeibe és a kutatók munkájába. Az országos programsorozat 24 város 42 intézményében élvezhető, de Európa-szerte 28 országban zajlik párhuzamosan. Az egész napos, ingyenes, fesztivál jellegű esemény célja a tudomány, a tudományos eredmények és a kutatói életpálya népszerűsítése, közérthető formában.

 A twitterező fa már a sajtóeseményen is kipróbálható volt

A rendezvény egyik fő támogatója, az Ericsson rendezte sajtómegnyitón Dr. Szél Ágoston, a SOTE általános rektorhelyettese kiemelte az egy estés, de nagyszabású rendezvénnyel kapcsolatban, hogy az lehetőséget ad a diákoknak, hogy pályaválasztás, szakválasztás előtt behatóbban tájékozódjanak és akár személyesen tegyenek fel kérdéseket a területen már dolgozó kutatóknak. Erre korábban lényegében semmilyen lehetőség nem létezett.

Dr. Kardon Béla, a a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány projektvezetője elmondta, hogy a rendezvény lebonyolítására kiírt pályázatot idén azért nyerhették meg, mert három ponton is nyitottak. Iparági kutatást, szociológiai felmérést is végeznek (utóbbit a Pannon Elemző segítségével) és a potenciális látogatók körébe soroltak mindenkit akár általános iskolás kortól kezdve. Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója megerősítette, hogy a fesztivál jelleg nem véletlen, cél minél szélesebb rétegekkel megismertetni a kutatók életének örömeit.

Sinisa Krajnovic, az Ericsson hazai K+F igazgatója a tudás ünnepeként aposztrofálta a Kutatók Éjszakáját. Kiemelte, hogy az Ericsson kutatóközpont számára alkalmazottainak tudása, kreativitása biztosítja a versenyelőnyt, így számukra ez a rendezvény különleges fontossággal bír.

Az Ericsson Magyarország kutatás-fejlesztési központjában működés közben lehet majd megnézni egy 3D kamerát és egy TV képernyőt, egy twitterező fát (ami bejegyzéseket küld közvetlenül egy Twitter oldalra, ha valaki elhalad mellette, de a mozgásra zenével, beszéddel, továbbá a fények le- és felkapcsolásával is reagál). Most először nyílik lehetőség a nagyközönség számára, hogy betekinthessen a kulisszák mögé is, 3 ericssonos fejlesztő laboratóriumba is látogatást tehetnek az előzetesen regisztrált érdeklődők.

A távközlési cég munkatársai hobbiból megalkotott szerkezeteiből összeállított kiállításon lesz többek között távirányítású tank, négy rotoros helikopter modell, villanymotorral működő Kis Polski, egy autóba szerelt GSM rendszerű riasztó és távkapcsoló rendszer, nagy sebességű képfelvételek és gyorsított videók rögzítésére alkalmas mikrokontrolleres vezérlőberendezés is. Mindezek mellett a távközlés története, az Ericsson története és mobiltelefonok evolúciója kiállítások is megtekinthetők.

Minden bizonnyal azonban a legnagyobb érdeklődés a jövő mobiltechnológiájának bemutatóját fogja kísérni. Néhány év múlva a hazai előfizetők számára is elérhetővé válnak a jelenleginél jóval nagyobb sávszélességet kínáló mobilhálózatok. Az Ericsson Magyarország és a T-Mobile 2009 októberében megkezdett LTE tesztjének eredményeként a rendszer 20 MHz-es sávszélességen 100 Mbps letöltési és 35 Mbps feltöltési sebességet biztosít. Az ebből adott ízelítőben látható lesz az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltés és online megtekinthető lesz egy HD felbontású videofilm is.

A Magyar Telekom innovációs laborja, a Kitchen Budapest (KiBu) három installációval is jelen lesz. Bemutatják az Animata árnyszínházat, amely egy valós idejű animációs szoftver, segítségével könnyedén építhetünk fel jeleneteket virtuális bábokkal. Kipróbálhatjuk az Opera Loopert is, amely egy a New York-i Brooklyn Museum eseményére készült interaktív installáció, továbbá megcsodálhatjuk a Landelion nevű, a kábelek újrahasznosításával kialakult organikus formájú net-pitypangot, amelyet a látogatók kelthetnek életre. Az Origo bluetooth-on sugárzott mobil alkalmazásaival mutatkozik be a Millenárison.

Az izgalmas programokhoz a KFKI is hozzájárul egy kiváló minőségű videokonferencia létesítésével, amely lehetővé teszi a bejelentkezést élő kapcsolatban a központi és a győri helyszín között. A Magyar Telekom emellett a pályakezdőkre is gondol, hiszen a diákok körében egyre népszerűbb "Legyél te is mindennapi hős!" gyakornoki programjával külön standon ismerkedhetnek az egyetemisták, főiskolások.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.