Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Acer Aspire revo

|

A netbookok és nettopok a legtöbb PC-s feladattal megbirkóznak, kivéve a HD videók lejátszásával. Az NVIDIA felismerte a lehetőséget: az Ion platform pont erről szól.

Hirdetés

A netbookok és nettopok eredeti ars poeticája, hogy "csak annyit adj a felhasználónak, amennyire valóban szüksége van". Ez pedig szerény teljesítményt, de megfizethető árat eredményez. A szerény teljesítmény arra még bőven elegendő, ami azoknak az otthoni felhasználóknak kell, akiket a játékok vagy más, erőforrás-igényes alkalmazások nem érdekelnek. Szövegszerkesztés, elektronikus levelezés, netböngészés, digitális fotók rendezése (olykor-olykor módosítása) gond nélkül megoldható ezeken a gépeken, hogy a klasszikus irodai alkalmazásokat már ne is említsük. A magunk részéről lelkes hívei vagyunk a nettopok irodai környezetben való alkalmazásának, mert kicsik, csöndesek és keveset fogyasztanak. Egyet azonban nem tudnak: HD minőségű videót lejátszani.

A kvázi nettop-szabvány az Intel Atom - a VIA Nano CPU-ja hiába potens ebben a szegmensben, csak nem akar elterjedni. Az 1,6 gigahertz órajelű Intel Atomok egyszerűen nem nyújtanak elég teljesítményt az akadozásmentes lejátszáshoz, a chipsetbe integrált Intel grafikus vezérlő pedig még akkor készült, amikor a HD videó fogalma talán még nem is létezett. A felhasználók viszont igénylik ezt a szolgáltatást, még a 10 hüvelyk körüli kijelzővel szerelt netbookokon is. Az NVIDIA felismerte az igényt, és elkészítette az Ion platformot az Intel Atom CPU-ja köré, ezen kívül ígéretet tett arra is, hogy 2009 végén napvilágot lát a VIA Nanóhoz való változat is.

Az Ion varázsa
Az Ion legnagyobb attrakciója a GeForce 9400M (MCP79) IGP, ami DirectX 10 kompatibilis, és akár 1080p felbontású HD videó lejátszására is képes. A következőkből bármelyik két kimenet lehet rajta: HDMI, dual-link DVI, Display Port, vagy a jó öreg analóg VGA. Ugyan a fent említett grafikus vezérlő 3D-s megjelenítésben nagyjából tízszer gyorsabb, mint a vénséges Intel, de ennek ellenére ezt sem ajánlanánk annak, aki játszani szeretne vele - ha igen, akkor be kell érnie 3-4 évvel ezelőtti játékokkal. A lényeg a HD videójátszási képesség.

A platform ezen kívül is fényévekre van az Intel ősöregnek tekinthető, az Atom processzorok mellé társuló 945-ös lapkakészlet-családjától, hiszen egy 16x és négy 1x PCI-Express 2.0 sínt és öt PCI-t kínál. Gigabites Ethernet vezérlője, 7.1-es audiovezérlője, 6 SATA csatornája és akár 12 USB 2.0-s kapuja van, memóriából pedig a DDR2-800, illetve a DDR3-1066 RAM-okkal kompatibilis.

aspire-revo-acer.jpg

Egészen valószínűtlenül apró: Acer Aspire revo

Ion, Acer csomagolásban
Az Aspire revo egészen meglepően apró. A gép alig nagyobb, mint egy külső optikai meghajtó. A bekapcsolás után egy pillanatra megmutatja, hogy mi az a maximális zajszint, amit a hűtése produkálni tud, de hogy ezt üzem közben mikor csinálja, azt nem tudjuk megmondani, mert intenzív nyúzás után sem sikerült kihozni a sodrából - gyakorlatilag zajtalan. Melegedésről jóformán nem is beszélhetünk, amiben bizonyosan segít a külső, noteszgépekére emlékeztető tápegység is. A mellékelt lábbal a kis féltégla az élére állítható, így még kevesebb helyet foglal ez az asztalon. Az esztétikum szubjektív, de ki merjük jelenteni: a revo csinos külsejű, kezelőszerveit és csatlakozóit jó helyen viselő gépezet.

Apropó csatlakozók! A gép előlapján mikrofon-bemenetet és fejhallgató-kimenetet lelünk, egy e-SATA csatlakozó, valamint egy sok-az-egyben memóriakártya-olvasó mellett. Ha a mellékelt talpat használjuk, akkor egy USB 2.0-ás csatlakozó pont a tetejére fog kerülni a ki-be kapcsoló gomb tőszomszédságában - USB-kulcshoz remek -, az élén pedig egy gumidugó takarásában rejtőzik mégegy. A hátlapon négy további USB 2.0 kapu várja a perifériákat, köztük a mellékelt, numerikus klaviatúra nélküli billentyűzetet és az optikai egeret, ami inkább szép, mint praktikus, inkább kicsi, mint nagy lapát férfikézzel használható. Ezek tőszomszédságában ott vannak a HDMI és az analóg VGA csatlakozók, a gigabites Ethernet vezérlő, illetve a tápegység csatlakozói.

A tesztgép belsejében egy 1,6 gigahertzes Intel Atom N230-as CPU, illetőleg 2 GB 667 megahertzes DDR2 memória található. A háttértár egy 160 gigabájtos, 5400-as percenkénti fordulatszámú Hitachi meghajtó. Talán nem várnánk, de Wi-Fi "n" szabványú, vezeték nélküli hálózati vezérlő is megbúvik a fedél alatt. A gép Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel érkezett, amivel - mondjuk ki - a 2 GB RAM ellenére is csak kínlódik. Használata közben mindig a "Csinálj már valamit, könyörgöm!" érzés kerülgeti az embert, és egészen biztos, hogy ugyanez a konfiguráció Windows XP-vel sokkal gördülékenyebben működne. (Az viszont jó hír, hogy aki június vége és október vége között vásárol Windows Vistás gépet, az jogosult az ingyenes Windows 7 frissítésre, ami sokat javíthat a helyzeten.)

A gép a Microsoft Office 2007 és a McAfee Internet Security Suite 2009 hatvannapos próbaváltozatain kívül a Cyberlink Power DVD 8-as teljes változatát is hordozta.

Ion vallatóra fogva
Megvizsgáltuk az Ion platform teljesítményét, és összevetettük a kategóriában induló versenytársaival: a többi Intel 945xx chipsetes egy- és kétmagos Atom processzorral, valamint a VIA Nano CPU-jával. A WinRAR tömörítőprogram 3.61-es változatával és a CineBench tesztprogramokkal mért, a többi Atommal és az Intel chipsettel szinte megegyező eredményeket annak tudjuk be, hogy a revóban dolgozó Ion-változat is lassú DDR2 memóriákat használ. Érdekes lenne látni, hogy a DDR3 memóriák - melyekkel amúgy kompatibilis az Ion platform - jelentenek-e sebességelőnyt. Gyanítjuk, hogy igen. A 3DMark 2005-ben az Ion előnye több mint jelentős, a koros Intel IGP-nél nagyjából tízszer gyorsabb. (A gép BIOS-ában a rendelkezésre álló 2 GB rendszermemóriából a maximális 512 megabájtnyit engedtük, hogy az Ion frame bufferként használja.)

3dmark2005.jpg
A 3D-s teljesítmény. Az Ion előnye elsöprő a kategóriában induló konkurensekhez képest, de még mindig nem való játékra
(A grafikon nagyítható)


winrar.jpg
Az NVIDIA chipset fej-fej mellett teljesít az Intel lapkakészletével, ami a DDR2-667 memóriának tudható be
(A grafikon nagyítható)


cinebench.jpg
A CineBench is ugyanazt mutatja, mint a WinRAR. Érdekes lenne ugyanezt a tesztet elvégezni egy DDR3-as memóriával szerelt Ion platformon
(A grafikon nagyítható)


Aspire revo - de kinek?
Az Aspire revo vitán felül remekül megállja a helyét azokban a munkakörökben, ahol a többi nettop is megfelelne. Mi az extra? Természetesen a legfontosabb a HD videójátszás képessége. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez csak akkor igaz, ha a lejátszásra használt szoftver támogatja az NVIDIA Ion grafikus hardverét! A már említett Cyberlink program például támogatja az NVIDIA PureVideót, és remekül játszik Blu-ray formátumú filmeket. Az olyan formátumban rögzített HD tartalmakkal, amit ez a program nem kezel, bajban leszünk, hiszen a Vista "alapáras extra" Media Player nem tudja kihasználni a grafikus vezérlő képességeit, a CPU-val végeztetné el ezt a munkát, amihez az egyszerűen nem elég izmos.

Nyilvánvaló, hogy a hátlapon található HDMI kimenet annak szól, hogy a gépet univerzális médiajátszó PC-ként is használni lehessen. Ehhez a feladathoz viszont máris hiányzik a gépből az optikai meghajtó. Annak persze semmi akadálya, hogy az USB kapuk segítségével külső optikai meghajtót csatoljunk a revóhoz, de akkor minek az apró, csinos gép? Mintha egy gyönyörűséges sportkocsi után NDK sátras utánfutót akasztanánk. Működni működik, csak távolról sem elegáns.

Említésre méltó még az Aceraspirerevo.com weboldalon felbukkanó néhány érdekes extra. Az oldal azt hirdeti magáról, hogy nincs köze az Acerhez - ha ez igaz, akkor felettébb fura a domainregisztráció -, de felettébb jól értesült revo-ügyekben. Itt megcsodálhatjuk azt a készletet, amelynek segítségével a monitor hátuljához rögzíthető az apró gép - ez az extra a digitális hirdetőtáblákat építők figyelmét is bizonyosan fel fogja kelteni -, és egy, a Wii játékkonzolokéra emlékeztető kontrollert. Ez utóbbiról sajnos semmilyen részlet sem derül ki, pedig aki médiajátszót szeretne építeni a gépből, az biztos kíváncsi lenne rá, hogy működik-e távirányítóként.

aspire-revo-acer-02.jpg

Summázás
Fontos leszögeznünk, hogy a nálunk járt gép még közel sem az, ami az üzletekbe kerül. Nehéz ítéletet mondani a revo felett anélkül, hogy a pontos piaci árát ismernénk - a forgalmazó most még csak annyit tudott mondani, hogy körülbelül 60 ezer forintba fog kerülni. A gépben a leglassabb Atom CPU dolgozik, ami kínlódik a Vistával. A Windows Vista alapvetően ellenjavalt ezen a hardveren, remélhetőleg a Windows 7 gyógyír lesz erre a problémára - az XP biztosan megoldaná a helyzetet. Az viszont bizonyos, hogy az NVIDIA Ion platformjára épülő, csinos nettop jelenleg a leggyorsabb a piacon - egészen addig, míg valaki elő nem rukkol egy kétmagos Atomra épülő megoldással.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.