Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Asus EEE 1004DN netbook

|

Már fogalmunk sincs róla, hogy hol húzódik a notebookok és a netbookok közötti határ. Az Asus apró gépe egyértelműen az előbbinek akar látszani, miközben inkább az utóbbi kategóriába tartozik.

Hirdetés

A netbookok legfontosabb ismérve, hogy teljesítményük elegendő a klasszikus noteszgépfeladatokhoz - szövegszerkesztés, levelezés, webes böngészés -, alapvetően a végfelhasználókat célozzák, kis kijelzőjük van, nincs optikai meghajtójuk és nem utolsósorban olcsók. Mi teljesül ezekből az EEE 1004DN esetében? A gép teljesítménye kétségkívül netbookos: a rendszer szíve az Intel, 1,66 gigahertzes Atom N280-as processzora. Ehhez már volt korábban szerencsénk, összehasonlítottuk az emelt külső órajelű újdonságot a korábbi, 1,6 gigahertzes, N270-essel.

A teljesítményt a hozzá tartozó, a korábbinál valamelyest gyorsabb grafikus vezérlő ellenére sem neveznénk pajtát lángba borítónak. Tapasztalatunk szerint a HD-videók lejátszása 720p felbontásban zökkenőmentesen megy az N280-nak és a hozzá tartozó chipsetbe integrált grafikus vezérlőnek, de az 1080p-vel már inkább csak próbálkozik, leginkább beletörik a bicskája. (Azt, hogy egy 10 hüvelyk körüli kijelzőn mennyi értelme van HD-videókat nézni, most sem firtatjuk.)

A memória a netbookoknál szokásos 1 gigabájt, mint ahogy a 10,2 hüvelykes, 1024×768 maximális felbontású kijelző, a Windows XP, a három USB 2.0-s kapu, a 10/100-as Ethernet, illetve a Bluetooth vezérlő, a sok az egyben memóriakártya-olvasó és a webkamera is mind netbookos tulajdonság.

asuseee1004dn1_k.jpg
ASUS EEE 1004DN: a netbook, ami notebooknak szeretne látszani
(A kép nagyítható)

Mégsem netbook?
A billentyűzet körüli, vitán felül nagyon szép fém borítás és a vele színben harmonizáló, külső műanyag rész viszont elüt a netbookoknál szokásostól - miszerint minden műanyag és szappantartó színű, ami alól szinte csak a HP Mini-Note volt kivétel. Az ujjlenyomat-olvasó is inkább az üzleti célú noteszek világa felé kacsingat, hirtelen nem is tudnánk másik netbookot mondani, ami ilyen extrát kínál. A beépített 120 gigabájtos merevlemez is felfogható extrának, a szokásos méret netbook-körökben a 80 gigabájt.

Hasonlóképpen extrának értékeljük az "n" szabványú Wi-Fi vezérlőt, hiszen inkább a "g" jellemző ebben a kaliberben. A mellékelt lítium-ion akku is izmosabb a netbookoknál megszokottól, 5200 mAh és 57Wh teljesítményű. Testesebb is, kicsit kilóg a gépből hátrafelé, de cserébe hosszabb akku-üzemidőt kapunk. Az ExpressCard-aljzat sem éppen a leggyakoribb a netbookok között, de ami igazán kivételes, az a super-multi DVD író - ezzel más netbook nem dicsekedhet.

asuseee1004dn2_k.jpg
Ujjlenyomat-olvasó és super-multi DVD író. Két igencsak szokatlan részegység egy netbookon
(A kép nagyítható)

Árcédula
Az ASUS EEE 1004DN netbook nagyon elegáns gép, remek, az Apple MacBookra emlékeztető billentyűzettel és a netbookok közt kiemelkedő szolgáltatásokkal. Egyetlen netbookos vonástól fosztották meg: az olcsóságtól. Ilyen árfekvésben már 12,2 hüvelykes kijelzőjű, Core 2 mobilprocesszorral szerelt üzleti noteszgépet vásárolhatunk - igaz, optikai meghajtó nélkül.

Nagy kérdés, hogy az általában másodlagos gép státuszt betöltő netbookok felhasználóinak szükségük van-e DVD-íróra. Majd a piac eldönti...

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.