Hirdetés

Teszt: Fujitsu Siemens Esprimo U9215

|

A Fujitsu Siemens a sokat utazó üzleti felhasználók kegyeire pályázik ezzel a lóerőgyárral, ennek ellenére szó sincs kényeztetésről.

Néha pokoli nehéz az ítész élete. Például akkor, ha nem szeretne ijesztően negatív hangvételű kritikát írni valamiről, ezért nagyon igyekszik meglátni minden pozitívumot valamiben, ám még így sem változik a negatív összkép. Üzleti célú noteszgépet egyetlen nyilvánvaló céllal vásárolnak: munkaeszköznek. De kinek van kedve olyan munkaeszközzel dolgozni, amit rossz megérinteni?

Áldozat a dizájn oltárán
Afelett nem törnénk pálcát, hogy szép-e a szürkében és a szürkésfeketében pompázó gép, hiszen kinek a pap, kinek a papné. Azonban képtelenek vagyunk túltenni magunkat rajta, hogy a Fujitsu Siemens Esprimón a billentyűzet előtt-alatt lévő műanyagborítás - pont az a rész, ahol az ember keze mindenképpen hozzáér használat közben - olyan tapintású anyagból készült, amire egyetlen jelző használható: kellemetlen. Valahol félúton a finom csiszolópapír és durva kartonlap között. A lényegesen olcsóbb, kevésbé neves gyártótól származó netbookok is sokkal jobb tapintású anyagokból készülnek, mint ez az üzleti laptop!

Az éles sarkokkal operáló dizájn többször is a használhatóság rovására megy. A gépnek a felhasználó felé eső éle - ahová gépelés közben a tenyér sokszor odaér - nélkülöz mindenfajta lekerekítést, ez pedig felér a kukoricán térdepeltetéssel. A bal kurzorgomb sarkából is sikerült teljesen értelmetlenül lecsípni egy darabot. Igen, tudjuk, ez dizájn, de a használhatóság rovására megy. Ezek a negatívumok képtelenek feledtetni velünk a gép pozitívumait, mivel egyszerűen megölik a használat élményét.


Szürke és gyors. Fujitsu Siemens Esprimo U9215

Ergonómia itt és ott
Az Esprimo egyaránt rendelkezik ujjlenyomat-olvasós tapipaddal és trackpointtal, ami felettébb pozitív. A tapipad lehetne nagyobb - elférne -, de igazából csak az lenne a baj, ha ennél kisebb lenne. Nem emlékszünk, hogy a billentyűzet felett lévő, folyadékkristályos visszajelzőhöz hasonló megoldást mikor láttunk utoljára. Fogalmazzunk úgy, hogy "retrós". Közvetlenül mellette, középen találjuk a ki-be kapcsoló gombot, ami egyenletes fehér fénnyel világít, és meglehetősen zavaró, ha félhomályban használnánk a gépet - például egy repülőgép éjszakára lesötétített fedélzetén.

Az Esprimo U9215-öt 12,1 hüvelykes kijelzővel szerelték. A gépház egyértelműen 15 hüvelykes LCD panelhez lett kialakítva, ezért az 1280×800 képpont maximális felbontású, TN rendszerű kijelzőt egy extra keret öleli körül. Ettől olyan érzése támad az embernek, mintha nyáron egy alapfelszereltségű autóban ülne egy dugóban, és a légkondicionálót kapcsolóját keresve folyton egy vakkapcsolóba ütközne a keze: "bocs, de ebben a kivitelben nincs ilyen".

A mikrofon és a fejhallgató ki és bemenetei nagyon jó helyen, az előlapon kaptak helyet. Rögvest mellettük vezeték nélküli hálózati vezérlő - Wi-Fi "g" és a Bluetooth vezérlő is van a gépben, a működését tiltó vagy engedélyező kapcsoló szomszédságában. Szeretjük az ilyen egyértelmű, hagyományos kialakítású kapcsolókat ebben a feladatkörben, egyszerűen nincs jobb megoldás arra, hogy lássuk: ki van kapcsolva, amit ki akartunk kapcsolni. Ennek közvetlen szomszédja a sok-az-egyben memóriakártya-olvasó. Így ezek a gyakran használt készségek a kezünk ügyében vannak, remek helyen.


Régimódi LCD visszajelző és a fehéren világító ki-be kapcsoló gomb a gombsor felett


Bővíthetőség

A gép jobb oldalán a bővítőöblöt találjuk. Ebben alapértelmezésben az optikai meghajtó lakik - ami jelen esetben egy szuper-multi DVD-író -, de opcionálisan lehet itt második akku, második merevlemez, vagy mondjuk ExpressCard bővítőhely is. A gép bal oldalán a hűtés szellőzőnyílása és egy 2.0-ás USB kapu helyezkedik el, ami mellett közvetlenül a SmartCard olvasó nyílása sötétlik. A hátlapon a tápcsatlakozó, a második USB 2.0 kapu - ekkora testű gépen meglepő, hogy csak ennyi USB-re futotta -, analóg monitorkimenet, a gigabites Ethernet vezérlő aljzata, e-Sata csatlakozó és az analóg modem aljzata található.

A gép opcionálisan UMTS/HSUPA modullal is rendelhető. A SIM kártya olvasó a gép alján, az 5200 milliamperórás lítium-ionos akku kivételével érhető el - lényegesen jobb helyen van, mint számos konkurens terméken. A géphez opcióként portreplikátor is vásárolható, ami soros, párhuzamos kapukat kínál, megsokszorozza az USB 2.0-ás kapuk számát, és rejteget egy PS/2-es csatlakozót is - de csak egyet -, viszont a teljes sorozattal kompatibilisre szabott replikátor elfedi az e-Sata kimenetet, és ezzel használhatatlanná teszi azt.

Az UMTS/HSUPA modul opció, de legalább a SIM-kártyát könnyű elhelyezni

Lóerő bőven van
Az Esprimo azonban egyáltalán nincs híján a lóerőknek. 2,8 gigahertzes, Intel Core 2 Duo T9600-as CPU dolgozik benne a 2 gigabájtos, 1066 megahertzes DDR3 memória társaságában. A VPro technológiát is támogató, Centrino 2 alapú gép Intel GM45 lapkakészlettel bír, grafikus vezérlője pedig a chipsetbe integrált Intel GMA 4500M HD, ami a rendszermemóriából foglalja le a szükséges megabájtokat. A nálunk járt gép merevlemez- meghajtója 250 gigabátos volt, de igény szerint nagyobb és kisebb kapacitású meghajtóval is rendelhető. A CPU teljesítményére egyáltalán nem lehet panasza a felhasználónak, legyen szó akármilyen, üzleti környezetben szóba jöhető alkalmazásról, a noteszgép megállja majd a helyét.

Verdikt
A teljesítményre egészen biztosan nem lesz panaszunk, ha Fujitsu Siemens Esprimo U9215-öt kapjuk munkatársként, de a gép ergonómiája olyan, mint egy lóvontatású porosz ütegé, és a hozzá felhasznált anyagok minőségérzete egyértelműen hagy kívánnivalót maga után.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!