Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Iomega StorCenter ix4-200d

|

Kulcsrakész négyrekeszes NAS az ix4-200d, segítségével egy tapasztaltabb felhasználó is biztonságos irodai-otthoni hálózati infrastruktúrát alakíthat ki.

Hirdetés

Igényes kidolgozású, matt fekete házba szerelték az Iomega négy rekeszes hálózati adattárolóját, amely lemezhiba-tűrő RAID 5 és RAID 10 üzemmódokat is ismer. Gyári állapotban 4 darab 500 gigabájtos SATA meghajtót állítanak RAID 5 tömbbe, így 1,4 terabájt védett területet kapunk, amely kibírja egyik meghajtó kiesését. A RAID 10 gyakorlatilag két RAID 1-es tömböt fűz RAID 0-ba, így nagyobb sebességet és biztonságot, viszont ugyanezekkel a merevlemezekkel csak 1 TB kapacitást nyújt.

 

A meghajtók cseréjéhez - például merevlemez kiesés esetén - a burkolatot el kell távolítani, ekkor könnyen hozzáférhetővé válnak a rekeszek. A ház hátoldalán két darab gigabites Ethernet csatlakozást és két USB aljzatot találunk, ide célszerű az UPS-t és a nyomtatót kötni. Az előlapi USB melletti gombhoz bármilyen másolási feladatot hozzárendelhetünk és egy monokróm LCD kijelző mutatja a készülék IP címét és az időt.

 

 

Némi számítástechnikai angol nyelvismeret birtokában nagyon könnyen megtehetjük az induló lépéseket a NAS böngészőben futó varázslójában. Alapértelmezésben megosztja velünk a varázsló a public, QuickReansfer és Backup mappákat, ezek bárki számára elérhetők a hálózaton. Támogatja a készülék a felhasználók kezelését, kvótákat és jogok alapján hozzáférést is, ez alaphelyzetben csak az egyszerűség kedvéért van kikapcsolva.

Telepítéskor még nincsenek felhasználók, ezeket és a hozzájuk rendelt mappákat utóbb könnyen létrehozhatjuk. Elmondható, hogy az alapbeállításokkal a kezelhetőségre és a biztonságra gyúrnak, például az lemezre írás gyorsítótárazása csak abban az esetben kapcsol be, ha csatlakoztattunk USB-n menedzselhető szünetmentes áramforrást is a NAS-hoz. A kötet gyárilag RAID 5 tömbként van megformázva, de áttérhetünk RAID 10 konfigurációra vagy JBOD-ra. Ekkor váltás előtt gondoskodnunk kell az adatok lementéséről.

Alapkiépítésben akár egy iroda is jól használhatja a StorCenter ix4 állománykiszolgáló alapszolgáltatásait, de a készülék ennél sokkal többet tud. Kompatibilis a Mac és Linux rendszerekkel is, használható a Time Machine-hez. A mellékelt Retrospect Express HD szoftver segítségével könnyen beállítható az állományok vagy az egész rendszer pillanatképének mentése PC-s klienseken, akárhányon, mert a licencek száma nem korlátozott. Az Iomega QuickProtect szoftver segít szinkronizálni fájlokat a kliensek és a kiszolgáló között. Beépítettek egy médiakiszolgálót, hogy a hang-, kép- és videóanyagok lejátszhatók legyenek a helyi hálózaton keresztül bármilyen DLNA minősített kliensről, ilyen például az Xbox vagy a PlayStation 3 is. Csatlakoztatható további külső USB meghajtó is. Az egész rendszer adminisztrálható és elérhető az interneten keresztül is, támogatja a TZO dinamikus DNS szolgáltatásának használatát és ehhez be is képes állítani az útválasztót - ha az lehetővé teszi az automatikus beállítást.

Íráskor 20 MB/s értéket mértünk, olvasáskor 36,28 MB/s sebességgel tudtunk a megosztott mappákba illetve mappákból másolni. A készülék árban megfelelő, teljesítményében és tudásában is leginkább egy néhány személyes irodába vagy technikailag igen jól felszerelt otthonba illik. Kulcsrakész termék, segítségével egy tapasztaltabb felhasználó is biztonságos irodai-otthoni hálózati infrastruktúrát alakíthat ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.