Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Nokia E61 - a 3G kommunikátor

|

A készülékkel bárhol akár 3G vagy WiFi sebességgel internetezhetünk, a QWERTY billentyűzettel pedig gyorsan megírhatjuk az üzeneteket.

Hirdetés

Történelem

A Nokia E sorozatával először még 2005 októberében találkoztam az Internet Hungary konferencián, ahol a finn gyártó munkatársai miután leellenőrizték, hogy nincs nálam kémkedésre alkalmas kamera, közelebb engedtek a három új üzleti készülékhez. Mivel még egyiken sem volt működő szoftver ezért a bekapcsolás okozta katarzis elmaradt, de miután aznap délutánra már a pontos specifikációval is tisztában voltam, igazán lenyűgözött ez az új trió.

Versenytársak

A Nokia E60 több szempontból is elnyerte a tetszésemet: széleskörű szolgáltatáskínálata, kompakt mérete és gyors működése hetekig bizonyult megbízható társnak. A Nokia E61 kapcsán elsőre elriasztottak a méretek, de én valójában mindig is a féltéglák felé vonzódtam. Oldhatatlan vágyam úgy tűnik jelenleg a Nokia E61-ben teljesedik ki. Sokan vádolták a gyártót, hogy a BlackBerry, a Palm Treo sorozat vagy a HP okostelefonjai kísértetiesen emlékeztetnek az E61-re. Ne felejtsük el, hogy egy céleszközről van szó, amelynek egyszerre kell tartalmaznia egy teljes QWERTY billentyűzetet, amely együtt jár egy széles kijelzővel is, de a méretcsökkentés következtében még vékonynak is kell lennie.

Én igazán más kialakítást erre a célra (gyors üzenetküldés, élvezhető webböngészés) elképzelni nem tudok, de ha valakinek van egy új formai ötlete, akkor dobjon egy e-mailt. Ha a jelenkor, már itthon is kapható versenytársait tovább ragoznánk, elég hamar a Sony Ericsson M600i-nél kötnénk ki, amely QWERTY billentyűzettel, Symbian operációs rendszerrel és 3G-vel is rendelkezik. A japán - svéd gyártó terméke sajnos a mindennapi használat során alulmaradt a Nokia E61-el szemben.

Külső kialakítás

Az E61 gyakorlatilag ugyan azokat a műanyagokat és színeket használja, mint az E60, de a hátlap meglepő módon fémes kongást hallat ha lerakjuk egy sík felületre. A készülék igen filigrán alkatú, de oldalról nézve ék alakú, a billentyűzet felé haladva egyre keskenyebb. Szemből nézve a készülék előlapjának egyik felét a QWERTY billentyűzet, a másik felét a méretes kijelző tölti ki. Bal oldalt találjuk a hangerő beállítást és a diktafon gyorsgombját, alul az új akku töltő csatlakozót és az adatkábel headset bemenetet az infra port társaságában, jobbra pedig tökéletesen üres. Az akku fedelet, ha leveszzük a balra lent találjuk a memóriakártya bemenetét, amelynek használatához kicsit meg kell bontani a házat, de legalább nem kell kikapcsolni a készüléket a cseréhez.

Billentyűzet

A teljes QWERTY gombsorok versenyében számomra eddig a Nokia 9500 volt ez etalon, mivel kis erővel is olyan gyorsan lehetett szöveget bevinni a készülékbe, ahogy azt más gyártóktól nem tapasztaltam. A finomság nem jellemző a Nokia E61 billentyűire, de pontosak, viszonylag kevés köztük a hely, és végre valahára van háttérvilágítás is. A készülék bal felső sarkában látható fényérzékelő sötétedés hatására bekapcsolja az apró LED-eket, így már sötétben sem lehet gond egy e-mail megírása. A funkció gombok és a hívás elutasító eszközök igen szélesre sikeredtek, könnyű őket gyorsan megtalálni, de a nyomáspontosságuk igen bizonytalan, állandóan lötyögnek a házban. Ennek ellenére a billentyűzár hibátlanul működik.

A jobb alsó sarokban a Chr gomb mellet találjuk a kapitális karakterek gombját, ezt a normál betűkkel együtt lenyomva tudjuk aktiválni. A bal sarokban szerepel egy kék nyíllal ellátott gomb, ez a numerikus és extra karakterek aktiválására szolgál. Szerencsére a fontosabb karakterekhez (@,&) külön gombokat rendeltek a készítők. A navigációs joystick igen kisméretű, nekem gyakran fájt az ujjbegyem hosszas használat után. Működése pontos és gyors. A mellette elhelyezkedő menügomb rendeltetése egyértelmű, a jobbra elhelyezkedő eszköz az elektronikus postafiókot aktiválja.

Szolgáltatások

A kezdőképernyőn ezúttal is helyet kapott egy Today Screen-hez hasonlatos eszköz, amely az aznapi naptárbejegyzéseket, teendőket és a legfontosabb funkciókat foglalja magában. A Symbian 91. Series 60 UI (User Interface) operációs rendszer újfent megbízhatóan teszi a dolgát, gyors, nem fagy le és rengeteg lehetőséget rejt magában.

Egyelőre igen nehéz a szoftverhez és a kijelzőhöz kompatibilis alkalmazásokat találni, de valószínűleg ez a helyzet hamarosan megváltozik. Így sem érheti panasz az előre telepített programok listáját, amelyből kiemelkedik egy zip tömörítő, egy golf játék, a szövegszerkesztő és a táblázatkezelő is. A menürendszer ikonjai igen tetszetősen jelennek meg ezen a nagyméretű kijelzőn, természetesen - az egész telefonhoz hasonlóan - ez is testreszabható. A Nokia E61 támogatja a vezetéknélküli azonnali nyomtatás lehetőségét HP printerekkel összekapcsolva.

A telefon e-mail kezelője képes automatikusan letölteni a bejövő üzeneteket, ezen felül több postafiókot és csatolmányokat is tud kezelni.

A multimédiás szolgáltatások igen szegényesek, mivel se FM rádiót, se kamerát nem szerelt a gyártó a készülékbe. Kapunk helyette egy sokoldalú videó- és zenelejátszót, egy flash fájlok futatására alkalmas programot, és egy képnézegetőt is.

A diktafon gyorsgomb megnyomása után a felvétel egyből elindul, alapesetben 1 perces hanganyagot rögzít, de beállíthatjuk korlátlanra is - a memória függvényében. Kihangosítóról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, innentől nincs szükség autós kihangosító rendszerekre, egyszerűen beszélgetés közben a jobb felső funkciógombbal elérhető opciót meg kell nyomni, és a város zajában is tisztán fognak bennünket érteni (és természetesen mi is a beszélgető partnerünket), mi pedig szabadon kormányozhatunk a pesti dugókban.

Az akkumulátort folyamatos szörfölés során 4-5 óra alatt simán le lehet meríteni, átlagos használat mellet 2-3 napig tudjuk feltöltés nélkül igénybe venni a szolgáltatásokat. A 2-3 nap alatt napi szintű internetezésre, e-mail olvasásra, SMS írásra és aktív telefon használatra kell gondolni.

Böngészés 3G-vel és WiFi-vel

Az Opera alapokon nyugvó webböngészőről csak a legjobbakat tudom elmondani. Korábban a Nokia kommunikátorra mondtam azt a finn gyártó kínálatából, hogy alkalmas szörfölésre, amely még élvezetes is, de ez a megállapítás hatványozottan igaz az E61-re. A Mini map funkció mintha egy kicsit lassabban aktivizálódna, és furcsa elmosódásokat is láttam például nagyobb, képekkel és szövegekkel teletűzdelt oldalakon, de ez a weboldal nagyító funkció igen hasznos funkció a Nokia-nál. A böngésző alapvetően web oldalakra lett kitalálva, ha WAP tartalmakat akarunk megtekinteni nyomjuk meg a 0-s gombot hossza. A remek tördelési technikának köszönhetően pont annyira húzza össze a szövegeket - például egy hasábot -, amennyi éppen kifér széltében a kijelzőn.

A görgetés sebessége meglepően gyors vízszintesen és függőlegesen is. A popup ablakokat le lehet tiltani, de van olyan intelligens a szoftver, hogy egy apró felbukkanó üzenet formájában jelzi, hogy itt bizony volt egy felugrani kívánt tartalom. A korábban megtekintet oldalakat automatikusan elraktározza a könnyjelzők között, így ha egy-egy website-ot gyakrabban látogatunk nem kell állandóan begépelnünk a címét. Az URL megadásakor működik az automatikus keresés is, tehát ha a korábban megtekintet domain címek stimmelnek az éppen beírtakkal, akkor a Nokia E61 ügyesen felajánlja, hogy ne kelljen percekig nyomogatni a billentyűket. A kristálytiszta kijelzőnek hála a képek tűélesen és színekben gazdagon jelennek meg, nincs itt szükség semmiféle tömörítésre.

Az otthoni WiFi hálózatomhoz meglepően gyorsan kapcsolódott, nem éreztem üresjáratokat. Továbbá meglepő volt, hogy a szomszédom WLAN rendszerét figyelmen kívül hagyta, és csak az enyémet találta meg első körben, sajnos a Nokia 9500 pont fordítva szokta megoldani ezt a kérdést. A 3G-nek hála a levelek és a weboldalak is igen gyorsan jönnek le, de mintha a WiFi technológián keresztül végre már érvényesülne a sávszélességből származó előny. Egyik nap a Moszkva tértől egészen a Szabadság hegy tetejéig szörföltem, és annak ellenére, hogy a 21-es busz egy mozgó jármű, a kapcsolat végig stabil volt, pedig az index.hu csaknem fél MB-os oldalaival nem tartozik az egyszerűbb portálok közé.

Ha valaki plusz információkra kíváncsi a telefonnal kapcsolatban annak ajánlom figyelmébe a Nokia E60 cikket, amely készülék tudás szempontjából gyakorlatilag megegyezik a Nokia E61-el. Számos információt nem akartam kétszer leírni.

Összegzés

A negatívumok közé sorolnám a kissé széles kialakítást, a könnyen sérülő kijelzőt és a bizonytalan funkció gombokat, illetve a memóriakártya körülményes cseréjét. A pozitívumok sora igen hosszú, de a Nokia 9500-hoz képest egy gyorsabb operációs rendszert, 3G-t, rezgő motort, világító billentyűzete is kap a vásárló jóval kedvezőbb áron, mint a féltégla csúcskészülék.

Simon Péter

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.