Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: Sharp 770SH - hűvös elegancia

|

A pengevékony kinyitható telefonok aranykorában a Sharp átlagos tudású, elegáns készülékét kedvező ára és 3G-s képességei emelik ki a mezőnyből.

Hirdetés

A Vodafone Magyarországtól kölcsön kapott készülék hosszú idő után az első Sharp telefon szerkesztőségünkben. A már korábban tapasztalt előnyök (gyönyörű kijelző, multimédiás képességek) mellett a Vodafone Live menüvel ezúttal már sikerült megbarátkoznom.


Kézbe véve

A telefon első ránézésre nem hasonlít a V3-ra, maximum csak oldalról. A vékony kialakítású készülék sajnos csak műanyagokból áll, de legalább jó minőségű elemekről van szó. A Sharp 770SH billentyűzete ellenben már kísértetiesen hasonlít a RAZR gombsorára. A numerikus és navigációs gombok egy síkban lettek elhelyezve, egy-egy gumicsík választja el őket egymástól. A billentyűk, bár közel vannak egymáshoz, de kellően nagyméretűek, nyomáserejük átlagos, a szövegbevitel aránylag pontos velük. A készülék fekete külsejét a belső szürkesége váltja fel. A kijelző felett egy méretes Vodafone felirat tudatja velünk, hogy melyik szolgáltatóhoz húz éppen a szívünk. A TFT LCD talán lehetett volna egy kicsit méretesebb is, de a 262 ezer színű (240x320 pixel felbontás) megjelenítő éles és gyönyörű képet nyújt. A fényerő még maximum értéknél sem meggyőző, talán érdemes lenne a Sharp GX30 óta változatlan kijelzőn némileg finomítani - hány év is telt el azóta?

Amíg le nem csukjuk a hátlapot, a kijelző össze vissza lötyög, igaz, ha teljesen kinyitjuk masszívan rögzül. Kényelmes vele a telefonás, mivel a Sharp 770SH alapvetően egy hosszúkás készülék, bőven elér a szánktól a fülünkig. A külső szempontjából a Sharp GX29 továbbfejlesztett verziójának tekinthető Sharp 770SH külső kijelzője egy kis csíkot tartalmaz, amely a legfontosabb információkat jeleníti meg - akku, térerő, óra.

Telefonkönyv és üzenetek

A Sharp 770SH belső memóriájában maximálisan 500 név regisztrálható, amely manapság már korántsem annyira falatrengető, mint 2-3 évvel ezelőtt. A kontaktok listáját leggyorsabban a navigációs gomb lefelé vagy fölfelé nyomásával érhetjük el, és innen vehetünk fel új nevet az adatbázisba. Egy partnerhez kereszt- és vezetéknevet, e-mail címet, címet, jegyzetet, születésnapot, képet, videót és kategóriát is rendelhetünk. A telefonkönyvben kereshetünk utó- és vezetéknév alapján is. A kontaktokat különféle csoportokba rendezhettük, és a numerikus gombokhoz egyet-egyet rendelhetünk. A neveket ABC és kategória szerint is tudjuk rendezni. A telefon képes egyszerre kezelni a belső telefonkönyvet és a SIM kártyán tárolt neveket is.

Az üzenetkezelő 200 SMS-t képes tárolni. Nincs külön MMS szerkesztő, hanem a normál üzenet írása közben szöveget, képet, videót és hangot tudunk mellékelni a mondandóhoz, sőt, akár diákat is létre tudunk hozni. Az MMS-ek maximális mérete 300 Kbyte lehet. Az elektronikus postafiókban rögzíthetünk e-mail beállításainkat. Meglepetésemre az üzenetek lekérdezése 15 percenként vagy akár óránként is kérhető. A POP3 technológiát és hitelesített SMTP szervereket is támogató alkalmazás maximálisan 300 Kbyte méretig kezeli az e-maileket.

Egyéb szolgáltatások

A menürendszer ezúttal 3x4 gyönyörűen animált ikont tartalmaz. A szervező mappában találjuk a korlátlan hosszúságú hangfelvétel rögzítésére alkalmas diktafont, a négy alapműveletes számológépet (legalább egy gyökvonás lehetne benne), kiadás regisztert, teendőket és a stopperórát. Külön érdemes megemlíteni a Riasztás menüpontot, ahol 5 különálló ébresztést definiálhatunk, lehet egyszeri, napi vagy megadott napokon működő. Az ébresztő kikapcsolt állapotban is kifogástalanul működik, sőt a készülék egyből fölajánlja a Sharp 770SH bekapcsolását. A naptár heti- és havinézettel is rendelkezik, összesen 300 bejegyzés tudunk benne rögzíteni. A belső memória mindössze 5,2 MB, de a Vodafone volt olyan bőkezű, hogy egy 64 MB-os memóriakártyát is mellékel a telefonhoz.

Multimédia

A Saját mappák opcióban tudjuk közelebbről szemügyre venni a telefon memóriájában és a microSD kártyán tárolt multimédiás tartalmakat. A Hangok és csengőhangok mappában találjuk a MIDI, MP3 és WAV fájlokat. A korábban telepített MP3 zenéket be tudjuk állítani csengőhangnak, de a Vodafone 3G portáljáról letöltött tartalmakat nem tudjuk erre a célra használni. A hangszóró igen tisztán és hangosan szólal meg. A bal oldalt található hangerőszabályzót határozottan nyomjuk meg, mert különben nem hajlandó tenni a dolgát. A játékok között alapesetben csak demo verziókat találunk, amely a Pacman esetében egy mindössze 45 másodperces próbaüzemet jelent.

A 2006 Real Football letöltése után egy igen élvezetes futball szoftverrel lettem gazdagabb, amiben állíthatjuk a lövések és passzok erejét, klubcsapatok és válogatottak közül választhatunk, és az irányítás közel sem annyira bonyolult, mint a FIFA legújabb verziói esetében. Videókat leginkább a memóriakártyán érdemes tárolni. A 3GP mozgóképek lejátszására alkalmas szoftverrel 90 fokkal elforgatva, akár teljes kijelzőn is tudunk videót nézni. A Témák mappában a telefon teljes testreszabását segíthetjük elő, de ha a két előre telepített formátum nem nyerné el tetszésünket, újakat tölthetünk le a Vodafone Live oldaláról.

A telefon kijelzője mögött található kamerával 960x1280 képpont méretű fotókat készhetünk - lehetőségünk van 768x1024, 480x640, 240x320 vagy 120x160 felbontású fotók alkotására is. A képminőséget érdemes szuper finomra állítani. A Sharp 770SH kijelző teljes egészében használható keresőként is. Az exponálás idegesítő hangját nem tudjuk kikapcsolni. A képeket próbáljuk meg a memóriakártyára menteni, mert a belső memóriában botrányosan kevés tartalom fér el. Az optikával videókat is rögzíthetünk, QCIG vagy SubCIF méretben rögzíthetünk, a minőséget újfent szuper finomra kell állítani, a tárolására pedig csak a kártyát ajánlom. A filmek mérete lehet üzenethez méretezett, vagy rögzíthetünk a tárhely függvényében. A szoftver rendelkezik önkioldó opcióval is, de a limit külön nem kalibrálható. A belső kamerára történő váltás esetén saját magunkról alkothatunk maradandót. Az elkészült fotók igen zajosak és a színekkel sem tudtam megbarátkozni. Csak a Sharp kijelzőjén néznek ki jól. Az alkotásokat Bluetooth-on és MMS-ben tudjuk továbbküldeni.

Adatkommunikáció

A 3G-nek hála igen izgalmas tartalmakat tudunk letölteni a Vodafone Live WAP portáljáról. Többek között videókat, videóklippeket és AAC zenéket is. A hálózat igen sebesnek tűnt, nem volt fennakadás, a muzsikák például 20-25 másodperc alatt töltődtek le - 1,5 MB-os 64 Kbit tömörítés mellett alkalmazott fájlokról van szó. Kipróbáltuk a videótelefonálást is, amely elsőre úgy tűnt, mintha a partner egy halszemoptikával fölszerelt lencse mögül beszélne. A hangerővel nem volt gond, a kép mozgás esetén szaggat.

A Bluetooth-al meg voltam elégedve, a korábban használt készülékeket természetesen felajánlja a telefon, így nem kell állandóan rákeresni az eszközökre. Infra port, EDGE nincs a Sharp 770SH-ban. Internetezésre viszont alkalmatlan a készülék, mivel HTML alapú oldalak megnyitására csak igen korlátozott körülmények között alkalmas: origo.hu - nem volt elég memória az oldal betöltése közben, index.hu - el se kezdte letölteni a túlzottan nagy méretre hivatkozva.

Összegzés

A készülék a közepes árkategóriájú 3G-s telefonok mintapéldánya lehet, mivel bővíthető a memóriája, alkalmas videó nézésére és videótelefonálásra, elegánsan néz ki, és aránylag gyors a működése is. A használat során megbízhatónak tűnt a Sharp 770SH, nem fagyott le, és az akkumulátor teljesítményével is meg voltam elégedve - 4 nap feltöltés nélkül, aktív használat mellett. Ne várjunk tőle felsőkategóriás szolgáltatásokat, inkább mindenből egy keveset.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.