Hirdetés
. Hirdetés

Teszt: SonicWALL CDP210

|

Hálózatos adatmentés hozzávalókkal: a legkisebb SonicWALL CDP a néhány fős cégeknek nyúlt kulcsrakész megoldást az adatmentésre és -visszaállításra.

Hirdetés

Az 1991-ben alapított SonicWall eredetileg Apple Macintosh gépekhez kínált hálózati termékeket, de ma már sokkal gazdagabb a termék- és szolgáltatáskínálata. A CDP (Continuous Data Protection) termékek lényege, hogy azokat az állományokat, melyekből biztonsági másolatot szeretnénk készíteni, a hasonló megoldások zömével ellentétben nemcsak az előre meghatározott, adatmentésre kijelölt időpontokban mentik el a hálózati adattárolóra, hanem valós időben, folyamatosan küldik oda a megváltozott állományok új verzióit, így messze többet nyújtanak, mint egy NAS és egy adatmentő szoftver.

Mi van a dobozban?
A SonicWall CDP-család Windows, Linux és Mac OS X operációs rendszerekkel is kompatibilis. Az eszközöket úgy tervezték meg, hogy tudatában voltak: a megcélzott ügyfelek egy része nem foglalkoztat informatikai szakembert, így egy az átlagosnál felkészültebb kolléga (superuser) is képes ezeket üzembe helyezni, használni. A CDP szolgáltatásai szabályrendszer-alapúak, de számos más szempont - méret, dátum, kiterjesztés stb. - alapján is beállíthatjuk, hogy mely állományok, illetve mappák mentődjenek. A CDP előredefiniált sémákat tartalmaz az Exchange Server, az SQL Server, az Outlook és az Outlook Express adatainak mentéséhez.

cdp-210.jpg

A négytagú CDP termékcsaládból a 210-es a második a sorban. Fizikai tárkapacitása 1 terabájt, Ethernet vezérlője 10/100 megabit sebességű, és a gyártó legfeljebb 15-25 fős munkacsoportok számára ajánlja. A dobozban egyébként egy mini-ITX alaplap dolgozik, benne egy 1 gigahertzes VIA CPU és 512 megabájt RAM, a rendszer pedig egy beágyazott Linux. Az apró doboz nem hajlamos a melegedésre, ami leginkább az erről híres VIA CPU-t tartalmazó mini-ITX alapnak köszönhető.

A kis doboz leginkább felmelegedő pontja a használat során az volt, ahol a merevlemez található. A hardverrel kapcsolatban tulajdonképpen egyetlen dologot hiányoltunk: manapság már mikrovállalati környezetben sem ritka a gigabites hálózat, tehát egy ilyen relatíve nagy hálózati forgalmat bonyolító eszközön is lenne helye a gigabites Ethernet vezérlőnek.

A CPD üzembe helyezéséhez a rendszergazdának regisztrálnia kell a SonicWALL honlapján, majd gépére telepíteni a kezelőszoftvert (CDP Enterprise Manager). Néhány pofonegyszerű beállítás elvégzése után nagyjából tíz perc alatt a rendszer máris munkába állítható.

sonicwall1_k.jpg

A SonicWALL CDP Agent Tool. A gyártó ígéri az így, egyszerűen archiválásra kijelölhető applikációk körének bővítését. Addig marad a mappaszintű mentés (A kép nagyítható)

A felhasználók gépeire is hasonlóképp egyszerű telepíteni a klienst (CDP Agent Tool), majd kijelölni a biztonsági mentéshez a mappákat illetve szoftvereket. A kliens egyelőre csak a Microsoft Outlook Express és Outlook adatainak mentéséhez szükséges beállításokat képes elvégezni önműködően, de bírjuk a SonicWALL ígéretét, hogy a programok köre a jövőben bővülni fog. A mentés teljes egészében a háttérben történik, ha tehát beállítottuk, hogy miket archiváljon, tulajdonképpen addig nem is kell vele foglalkoznunk, míg be nem üt a baj, és vissza nem akarjuk nyerni az adatainkat. A CPD210-ról az adatok visszaállítása is hasonlóképp egyszerű. Választhatjuk teljes könyvtárak vagy egy-egy állomány visszaállítását is. Az utóbbiakból az eszköz több változatot is tárol, ami olyankor is életmentő lehet, ha például egy Excel tábla felének a kitörlése után sikerült véletlenül rámentenünk arra.

sonicwall2_k.jpg

Az Agent Tool munka közben (A kép nagyítható)

A CDP210-zel két licencet kapunk a Bare Metal Recovery nevű szoftverhez, ami képes elvégezni egy szerver vagy munkaállomás teljes, disk image szintű mentését képes elvégezni, nem csupán a SonicWALL kis dobozára, de optikai adathordozókra is akár. A program a legismertebb ilyen jellegű alkalmazások tudásával vetekszik, és nyilvánvalóan ott érdemes bevetni, ahol arra a megóvandó gépparkban valóban szükség van.

Archiválás, de kinek?
A rendszer legfontosabb erénye, hogy hogy nem csupán egy újabb NAS, amely bármelyik hálózatos eszközöket készítő cégtől érkezhetne, hanem egy folyamatos, valós idejű mentéseket végző megoldás, ami abban a pillanatban ment, ahogy a kijelölt állományok közül valamelyik változik. Az 1 terabáj kapacitás azonban manapság nem tűnik soknak, még akkor sem, ha a CDP210 tömörítéssel dolgozik, tehát a akár 1 és 2 terabájtnyi adatot is rámásolhatunk az állományok tömöríthetőségének függvényében. Ha azonban csak a megőrzésre érdemes állományokat engedjük a felhasználóknak biztonságba helyeztetni vele - a levelezés nem biztos, hogy kell két évre visszamenőleg, az MP3 állományok biztosan nem - akkor 10-20 fős munkacsoportok igényeinek kielégítésére megfelelő lesz. Az is erénye, hogy telepítése és kezelése közepes felhasználói jártassággal gond nélkül megoldható.

A SonicWALL CDP210 ára vitán felül borsos, de cserébe a mellékelt kliensszoftver licencében nincs korlátozás, tetszőleges számú gépre telepíthetjük, így a felhasználók számának csak a CDP-eszközök adattárolási kapacitása szab ésszerű határt. Ezt egészíti ki a már említett Bare Metal Recovery, ami a licence alapján két gépre telepíthető, és az adatmentés egy másik szintjét biztosítja. A SonicWALL CDP210-nél bizonyosan felállíthatóak egy NAS és valamilyen adatmentő alkalmazás segítségével olcsóbb megoldások, de látnunk kell, hogy azoktól nem fogjuk megkapni ugyanezt a szintű szolgáltatást, nevezetesen a folyamatos, valós idejű mentést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.