Hirdetés
. Hirdetés

Tilos a Twitter Kínában

|

A Tinanmen-téri megtorlás 20. évfordulójához közeledve több külföldi web-oldal elérését blokkolja a kínai vezetés.

Hirdetés

Régen nem látott szigorral készül a kínai kormány a Tiananmen-téri megtorlás huszadik évfordulójára. Jelenleg több külföldi tévéadás elérését is blokkolják, valamint fokozták az internet cenzúráját is. A nagy kínai tűzfalnak így több webes szolgáltatás is áldozatul esett.

 

tiananmen.jpg

 

Kép forrása: Wikipedia


Az Ars Technica beszámolója szerint az ázsiai országban emiatt már napok óta elérhetetlen például a Twitter, a Flickr, valamint több Microsoftos oldal: a Bing és a Hotmail is. Egy Reutersnek nyilatkozó kínai rendszergazda ezt megerősítette, aki már fel sem háborodott a cenzúrán. "A blokkolás a mindennapunk része. Nincs ebben semmi meglepő, és valószínűleg nem is tart majd sokáig".

A kormányzat ugyanis idővel letilt néhány oldalt, amelyet később újra elérhetővé tesz. Így járt például korábban a Wikipedia, a Blogspot és a Xanga is. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy ezen utóbbi szolgáltatások nincsenek veszélyben, a hatalom csupán a 140 karakteres mikroblogolásnak szeretné elejét venni, míg a Flickr, a Bing és a Hotmail elérésének meggátolására elsőként nehéz lenne logikus indokot keresni. A rendszergazda elmondása alapján azonban a Tiananmen-téri évforduló után nagy valószínűséggel ismét elérhetőek lesznek a szolgáltatások.

20 évvel ezelőtt

A Tiananmen téri vérengzést Hu Yaobangnak, a Kínai Kommunista Párt főtitkárának 1989. április 15-én bekövetkezett halála indította el. A változást követelő diákok a hivatalos tiltás ellenére 17-én a Tiananmen térre vonultak, s az eredetileg négyezres tömeg hamar százezresre, majd milliósra dagadt.

Június 4-én azonban a kínai hadsereg vidékről felhozott páncélos és gépesített egységei behatoltak a Tiananmen térre. Különböző jelentések szerint több száz vagy még több tüntető vesztette életét, több ezren sebesültek meg, majd országos letartóztatási hullám bontakozott ki.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.