Hirdetés
. Hirdetés

Tini halt meg a Foxconn gyárában

|

Az Apple-nek beszállító Pegatron gyárában az elmúlt hónapokban négy dolgozó is hirtelen, betegség miatt vesztette életét.

Hirdetés

Köztük van egy 15 éves fiú is, aki szeptemberben kezdett az iPadeket és iPhone-okat összeszerelő üzemben dolgozni.

Hirdetés

Több munkás halála miatt vizsgálódott sanghaji beszállítóinál az Apple cég, miközben a szintén neki dolgozó Foxconnt ismét túlóráztatáson kapta a Fair Labor Association munkajogi szervezet.

A sina.com internetes hírportál arról számol be, hogy az Apple-nek beszállító Pegatron sanghaji gyárában az elmúlt hónapokban négy dolgozó is hirtelen, betegség miatt vesztette életét. Köztük van egy 15 éves fiú is, aki szeptemberben kezdett az iPadeket és iPhone-okat összeszerelő sanghaji üzemben dolgozni.

A China Labor Watch (CLW) amerikai munkajogi szervezet jelentése szerint a munkavállalói szerződéséhez kötelezően elvégzett orvosi vizsgálatok szerint a fiatal akkor még teljesen egészséges volt, egy hónappal később azonban tüdőgyulladásban meghalt. Személyazonosító iratai húszévesnek tüntették fel, a valóságban ugyanakkor még a munkavállalás minimális korhatárát, a 16 évet sem töltötte be. Családja szerint a fiatalember napi 12 órás műszakban dolgozott.

A betegség miatt elhunyt dolgozók ügyének kivizsgálására az Apple független orvosi szakértőket küldött a gyárba, de azok nem találtak összefüggést a halálozások és a munkakörülmények közt.

 

A Pegatront idén júliusban a CLW már elmarasztalta, munkásokkal titokban folytatott interjúk alapján rámutatva: a vállalat sanghaji és az attól 120 kilométerre fekvő szucsoui gyáraiban munkásait rossz munka- és lakhatási körülmények között tartja, őket fizetés nélküli túlórára kényszeríti, s bérük visszatartásával, valamint személyi okmányaik elkobzásával akadályozza meg, hogy munkát váltsanak.

Az Apple egy másik beszállítója, a Foxconn miatt is újra a lapok címoldalára került. A Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak is beszállító cég kínai gyáraiban a Fair Labor Association (FLA) munkajogi szervezet csütörtökön kiadott jelentése szerint az elmúlt másfél évben jelentősen javultak ugyan a munkakörülmények, de a túlóráztatás továbbra is problémát jelent. Az FLA jelentése szerint az összes foglalkoztatott több mint fele többet dolgozik a kínai jogszabályok szerint engedélyezett havi 36 óránál. Pozitívum ugyanakkor, hogy a túlóráért járó fizetéseket javarészt becsületes módon és időben kiutalják, ami korábban nem volt jellemző.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.