Hirdetés
. Hirdetés

Titkolt adatokat publikált a tőzsdére készülő Facebook

|

Immár hivatalos, hogy a tőzsdére megy a Facebook. A közösségi oldal részvényei iránt hatalmas az érdeklődés.

Hirdetés

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdei Felügyeletének (US. Securities and Exchange Commission) a Facebook benyújtotta a nyilvános ajánlattételét a tervezett ötmilliárd dolláros részvénykibocsátásához, amelyet többek között a Morgan Stanley és a Goldman Sachs hitelesített aláírásával. Azaz a Mark Zuckerberg cégének tőzsdei jelenlétéről szóló pletykák beigazolódtak, így már az is hivatalos, hogy a befektetőknek majd az "FB" részvényeket kell majd figyelniük várhatóan 2012 második negyedévétől.

 



Az ötmilliárdos nyilvános ajánlattétellel a Facebook értéke 75-100 milliárd dollárra nőhet, így olyan régi tőzsdei cégeket előzne meg, mint az Caterpillar, a Kraft Foods, a Goldman Sachs és a Ford Motor. Szakértők szerint a részvénykibocsátás olyan mértékű lehet, amely mellett eltörpül majd a Google korábbi részvénykibocsátása. Jelzés értékű, hogy a tegnapi napon a a tőzsdei felügyelet szerverparkjának kapacitását bővíteni kellett, amelyet pillanatok alatt túlterheltek az érdeklődök.

Ezen lépéssel Mark Zuckerberg is előrébb léphet a Fortune leggazdagabb embereinek listáján (tavaly 35. volt). A közel 30 százalékos részesedésével saját vagyona 30 milliárd dollárra nőhet, akár a világ azon elitklubjának is tagja lehet, ahova csak a 10 legvagyonosabb kerülhet be. S így például a Google alapítóit is túlszárnyalhatja.

A nyilvános ajánlattétel alapján immár azt is megtudhattuk, hogy az elmúlt évben 3,71 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a cég, amely a reklámbevételből és az oldalon értékesített virtuális javakból állt össze (jelentős méretű volt a Zynga által generált forgalom, amely 12 százalékot tett ki). Ez 88 százalékos növekedésnek felel meg az elmúlt évhez képest, amely hozzájárult ahhoz, hogy a közösségi oldal 1 milliárd dolláros profittal zárta a 2011-es évet.

 



Összehasonlításképpen 2010-ben 606 millió dollár (1,97 milliárd dolláros forgalom mellett), 2009-ben 229 millió dollár (777 milló dolláros forgalom mellett) volt a Facebook éves profitja. Fontos kiemelni még azt is, hogy a közösségi oldal bevételeiből egyre nagyobb forgalmat hasítanak ki a virtuális javak eladásai, ugyanis míg 2009-ben a reklámbevételek súlya még 98 százalékos volt, addig ezen arány 2010 95 százalékra, majd tavaly 85 százalékra süllyedt vissza.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.