Hirdetés
. Hirdetés

Titkosít a Google

|

A Google mindenki számára kipróbálhatóvá tette a webes keresőjének azon változatát, amely titkosítással felvértezetten igyekszik elősegíteni az adatbiztonság növelését.

Hirdetés

Amikor a Google Street View vezeték nélküli hálózatok feltérképezésével kapcsolatban felmerült adatbiztonsági aggályok nemrégen beigazolódtak, akkor a Google nemcsak az utcákat járó járműveit állította le, illetve tett egyéb biztonsági intézkedéseket, hanem azt is bejelentette, hogy az eddigi, titkosítással ellátott szolgáltatásainak körét kibővíti. Az ilyen jellegű védelmi intézkedésékre szükség is van, hiszen az egyre nagyobb mennyiségben napvilágra kerülő biztonsági incidensek visszaszorítása érdekében komoly lépéseket kell tenniük a szolgáltatóknak is.

A Google az év elején jelentette be, hogy a Gmail levelezőszolgáltatásának esetében alapértelmezetté teszi az SSL/TLS (HTTPS) alapú kommunikáció használatát, és ezzel kívánja biztosítani az elektronikus levelezés nagyobb fokú védelmét. A Gmail-ben 2008-ban jelent meg a HTTPS lehetősége. A Google szakemberei 2009-ben több hónapon keresztül vizsgálták, hogy a titkosítás alapértelmezettre való állítása milyen teljesítménybeli következményekkel jár, és végül idén januárban határoztak úgy, hogy mindenki számára "gyári beállításként" teszik elérhetővé a titkosított levelezést. A titkosítással kapcsolatos fejlesztések a Google Apps felhasználóit is érintették, azonban eddig ebből a szempontból a Google legnépszerűbb szolgáltatása a Search, vagyis a webes kereső háttérbe szorult. A cég fejlesztői ugyanis csak mostanra készültek el a kereső titkosítással ellátott tesztverziójával.

A Google Search HTTPS alapú változata a https://www.google.com címen érhető el. A biztonságosabb weboldal egyik ismertetőjele, hogy Google logójánál egy kis lakat jelenik meg. A legfontosabb tulajdonsága azonban az, hogy a böngésző és a Google szerverei között felépülő titkosított kommunikációnak köszönhetően nem lehet "lehallgatni" a kereséseket és a találati eredményeket, így csökkenthető az adatszivárgások veszélye.

A titkosított kereséssel kapcsolatban jelenleg van még néhány megkötés. Például a képek keresése valamint a térképek böngészése nem kódoltan zajlik. A Google azt feltételezi, hogy az új, biztonságosabb szolgáltatása valamivel lassabb lesz, mint amit a hagyományos változatnál megszokhattunk.

A Google azt egyelőre nem közölte, hogy a HTTPS alapokon működő webes keresőjének mikor válik majd elérhetővé a végleges változata. Mindez leginkább attól függ, hogy a béta teszt során milyen teljesítménybeli nehézségek merülnek majd fel.

A cikk a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.