Hirdetés
. Hirdetés

Tízszer olcsóbb napenergia áramforrások

|

Az új eljárás szerint az eddigi költségek tizedéért lehet majd napelemet előállítani, s így olcsóbb lesz az ebből származó áram, mintha a falból jönne!

Hirdetés

Bár a piacot a különféle (nem létező) üzemanyagcellák tarják lázban, a kaliforniai Nanosolar kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, melynek köszönhetően a napelemek gyártási költsége ötödére-tizedére csökkenthető, míg magának a gyárnak a felépítése tizedannyiba kerül, mint a hagyományos, szilícium alapú napelemgyáraké.

A kutatók már hosszú ideje nem vitatják, hogy a szilícium alapú napelemek nem gazdaságosak (a belőlük kinyert áram drágább, mint az elektromos hálózaté), sőt, nem is hatékonyak: elméleti feldolgozási maximumuk csak 30 százalék (a gyakorlatban a fény 10-20 százalékánál nem tudnak többet elektromos árammá alakítani).

Az új eljárás lényege, hogy a fényérzékeny vegyületeket vékony műanyag rétegre viszik fel, így a gyártás sokkal olcsóbbá válik. A vegyületet CIGS-nek nevezik összetevői után (copper-indium-gallium-selenium). Bár eddig már sok kísérlek megbukott a CIGS-el kapcsolatban, a Nanosolar munkatárai és befektetői bizakodóak. A jelenleg 100 millió dolláros cég befektetői között találhatunk Google alapítót éppúgy, mint eBay tulajdonost.

A gyár 2007-ben kezd el termelni, s 2008-tól évente 430 megawattnyi napelemet tudnak majd előállítani (ez azt jelenti, hogy az egy év alatt legyártott napelemek összesen egy adott időpillanatban 430 megawattnyi teljesítményt lesznek képesek leadni. Összehasonlításképpen: a paksi blokkok 1860 MW-ot termelnek).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.