Hirdetés
. Hirdetés

Tízszeres kapacitás a Seagate forradalmi ötletéből

|

A Seagate szerint megtízszerezhető a merevlemezek tárkapacitása egy új eljárás segítségével. Itt a cég legfrissebb szabadalma, a nanocsöves kenőanyagos adattárolási technológia.

Hirdetés

A vállalat levédett egy új, saját maga által kifejlesztett szabadalmat, melyet nanocsöves kenőanyagos (nanotube lubricated) technológiának nevezett el. Az eljárás lényege, hogy az író-olvasó fejet még közelebb helyezi el az adattárolásra használt mágneses lemezekhez, a kettő közötti távolság ugyanis nagyban befolyásolja az egységnyi helyre rögzíthető adatok mennyiségét.

Nem is olyan régen debütált a merőleges (perpendicular) technológia, melynek lényege, hogy az információ kódolásáért felelős mágneses polarizáció iránya nem vízszintes, azaz nem párhuzamos a lemeztányér felszínével, hanem arra merőleges, így adott területen több bit tárolható. Most itt az újabb előrelépés. A nanocsöves eljárás egy nagyon vékony védőréteget képez a mágneses tányérok felületén, mely lehetővé teszi, hogy az író-olvasó fej gyakorlatilag már tényleg majdnem hozzáérjen a tányérhoz. Ezt egy különleges, lézeres hevítési megoldással párosítják, ugyanis hő hatására növelhető az elhelyezett bitek pozíciójának precizitása.

Mivel a hő hatással van a védőrétegre is, ezért azt folyamatosan pótolni kell - s itt jönnek be a képbe a nanocsövek. A Seagate szerint több százezer, vagy akár több millió ilyen apró csövecske kaphat helyet az új merevlemezek belsejében, melyek arra lesznek hivatottak, hogy a védőréteget folyamatosan pótolják, ahogy az a hő miatt elvékonyodik. A réteg felvitele mindössze egy tányérforgási ciklust igényel, s még így is 5-10 évre elegendő védőanyag kap helyet az egységben.

Egyelőre nem tudni, hogy az új technológia mikor érik meg tömeggyártásra, s így azt sem, mennyire lenne költséges az alkalmazása. Tudósok szerint azonban akár a mai eljárásokkal elérhető maximális kapacitás tízszerese is rendelkezésünkre állhatna a használatával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.