Hirdetés
. Hirdetés

Több a kínai mobilos, mint az USA lakossága

|

Egy kínai mobilszolgáltatónál több előfizető van, mint ahányan az Amerikai Egyesült Államokban laknak. Az igazi mobilüzlet a fejlődő országokban van.

Hirdetés

A China Mobile pénteki közleménye szerint a vállalt a 2006-os évet 301,2 millió előfizetővel zárta, ami hajszálnyival ugyan, de meghaladja az Amerikai Egyesült Államok teljes lakosságát. A hivatalos adatok szerint 2007 elején 300,9 millióan laknak az USA-ban. Az a tény, hogy egyetlen kínai mobilszolgáltatónak több mint 300 millió előfizetője van, a fejlődő országokban tapasztalható robbanásszerű fejlődést jelzi a mobiltechnológia területen. A két legnépesebb országban, Kínában és Indiában a középosztályhoz tartozók száma egyre nő, tehát azok száma is bővül, akik megengedhetik maguknak, hogy mobiltelefont és mobilelőfizetést tartsanak fenn. A szolgáltatók azonban nem várják meg, hogy tovább növekedjen a tehetősebbek aránya: a szegényebbeknek ingyen adják a készülékeket.

Egy alap GSM telefon gyártása - monokróm kijelzővel és alapfunkciókkal - 25 dollárba (4800 forint) kerül, egy GPRS mobiltelefon elkészítése, amellyel alapszinten lehet internetezni és fotókat küldözgetni, 40 dollárból (7700 forint) oldható meg. A fejlődő országokban a rendkívül olcsó mobiltelefonokat a szolgáltatók milliószámra vásárolják, és gyakran ingyen adják az előfizetőnek, az igazi haszon pedig a percdíjakon, illetve a szolgáltatásokon van. A China Mobile-nak 2002-ben még csak 200 millió előfizetője volt. A potenciális előfizetők száma azonban további milliókban mérhető: a becslések szerint jelenleg Kínában 1,4 milliárd ember él.

India az egyedüli ország, amely utolérheti Kínát az előfizetők számának növekedése terén. Egy év alatt az indiai előfizetők 74 millióval lettek többen, ezzel az országban összesen 149,5 millióan mobiloznak. Az indiai növekedés azonban sokkal nagyobb ütemű, mint Kínában: Indiában havonta 6 millió új előfizetőt regisztrálnak, míg Kínában csak 5 milliót. A China Mobile egyébként tavaly 53,2 millióval növelte előfizetőinek számát. Hivatalos adatok híján a Kínában mobilozók teljes száma nem ismert.

Összehasonlításképpen: Magyarországon havonta 118 ezerrel nő a mobilozók száma, az előfizetések száma pedig 9,5 millió körül van.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.