Hirdetés
. Hirdetés

Több mint két évtized után ismét állami tulajdonban az Antenna Hungária

|

Május 30-án ismét állami tulajdonba kerül az Antenna Hungária, miután a műsorszóró vállalat 100 százalékát visszavásárolja francia tulajdonosától a magyar állam.

Hirdetés

A TDF S.A. még 2013-ban indított el egy tendert az Antenna Hungária 100 százalékos tulajdoni hányadának értékesítésére, amelyre a magyar állam vevőként jelentkezett.

Hirdetés

Az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (AH) megvételéről 2014. március 26-án írta alá az adásvételi szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kizárólagos tulajdonában álló NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a francia TDF leányvállalatával.

A szerződés értelmében az AH 2014. május 30-án a NISZ tulajdonába kerül.

A tranzakció - amely magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az AH részére nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását - összesen 55,9 milliárd forintra (körülbelül 180 millió euróra) értékeli az AH-t.

Az Antenna Hungária fő tevékenységi területe az országos műholdas és földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, továbbá előfizetéses televízió műsorszolgáltatást is nyújt. A cég visszavásárlása összhangban van azzal a kormányzati stratégiával, amely a közművagyon újbóli köztulajdonba helyezését célozza.

Az új tulajdonos, a NISZ az állami infokommunikációs és távközlési szolgáltatások stratégiai vállalata. Legnagyobb megrendelői államigazgatási szervek és országos hatáskörű intézmények. A NISZ stratégiai céljai között első helyen a kormányzati infrastruktúra működtetése, az e-közigazgatási megoldások támogatása, valamint a kormányzati alap és emelt szintű informatikai szolgáltatások állnak.

 

Az AH 1992-ben alakult részvénytársasággá, egyszemélyes tulajdonosa az állami vagyon akkori kezelője, az Állami Vagyonügynökség volt. A cég jogelődje a Magyar Műsorszóró Vállalat, amely a rendszerváltást követően a Magyar Posta szétválásával jött létre és vette át a televíziós és rádiós műsorszórás tevékenységet.

A kormány először 1994 végén határozott arról, hogy az AH 50 százalék plusz egy részvényét szakmai befektetőnek értékesíti, de a privatizációs kísérletek rendre sikertelenek voltak.

A cég részvényeit 1999-ben bevezették a Budapesti Értéktőzsdére.

Az AH-t többszöri kísérlet után végül 2005-ben privatizálták, a társaság 75 százalék+1 szavazatot biztosító részvénycsomagját nyílt pályázaton értékesítették. A legmagasabb vételárat kínáló svájci Swisscom Broadcast AG lett az Antenna Hungária 75 százalékos tulajdonosa, 46,76 milliárd forintért. A Swisscom ezt követően nyilvános vételi ajánlatot tett az összes AH-részvényre, élt vételi jogával, és a társaságot kivezette a tőzsdéről, majd 2006-ban a társaság működését zártkörűvé alakította.

A francia TDF 2007-ben vásárolta meg a Swisscomtól az AH 100 százalékát 80,7 milliárd forintért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.