Hirdetés
. Hirdetés

Többen osztoznak a Novell szabadalmain

|

Kiderült, hogy a Microsoft mellett az Apple, az EMC és az Oracle is tagja a rejtélyes CPTN Holdings LLC-nek.

Hirdetés

November végén jelentette be a Novell, hogy a vezetőség döntése értelmében két részben értékesítik cégüket. Így a szoftvercég egyes szellemi tulajdonai a CPTN Holdings birtokába kerülnek 450 millió dollár ellenében, míg a vállalat minden más javát - így a SUSE üzletágat is - az Attachmate vette át 2,2 milliárd dollárért. Azt már a felvásárlás bejelentésekor tudni lehetett, hogy a rejtélyes CPTN Holdings mögött a Microsoft áll, azt azonban homály fedte, hogy pontosan mely szabadalmakról van szó, mit akar velük kezdeni a redmondi szoftvercég, illetve hogy rajta kívül pontosan kik tagjai még a Novell szabadalmakat birtokló konzorciumnak.

 

 



Az első két kérdésre még mindig nem lehet válaszolni (csak az biztos, hogy UNIX jogok nem cseréltek gazdát), ám a Bundeskartellamttól, azaz a német versenyjogi testülettől kiszivárgott információk alapján immár tudni lehet a CPTN Holdings tulajdonosi összetételét, ami első hallomásra meglepő, mivel a Microsoft több közvetlen riválisa is helyet kapott benne. A redmondi szoftvercég mellett ugyanis az Apple, az EMC és az Oracle is megtalálható a cégben, így e vállalatok mind részesülhetnek a Novell szabadalmaiból.

 

 

 



A közös akvizíció révén a négy cég komoly versenyelőnyre tehet szert vetélytársaikkal szemben, főként akkor, amikor több per is zajlik szabadalomsértések miatt. A Microsoft perli a Motorolát, az Oracle a Google-t, s majdnem mindenki perli az Apple-t és így tovább (lásd a fenti képen). Újságírói kérdésre a CPTN Holdings tagjai a FOSS Patents blog írása alapján „olcsó biztosításról” beszéltek, azt pedig majd az idő eldönti, hogy a megkaparintott szabadalmakkal később  indítanak-e közös pert egy külső versenytársuk ellen (például Google).

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.