Hirdetés
. Hirdetés

Torrentezőket figyel a BSA

|

A jogvédők nagyobb hangsúlyt helyeznek az internetes programjukra.

Hirdetés

A Business Software Alliance (BSA) bejelentette, hogy 2008. első felében világszerte 18 314 aukciót állíttattak le, amelyek 45 000 illegálisan szerzett szoftvert ajánlottak megvételre összesen 22 millió dollár (15 millió euró) értékben.

A szervezet felvette a harcot az egyenrangú (P2P) hálózatokon illetve egyéb internet alapú csatornákon folytatott illegális szoftverértékesítés ellen is. 2007. óta megháromszorozta az internethez kapcsolódó tevékenységének intenzitását, és leginkább arra koncentrál, hogy az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló régióban (EMEA) lépjen fel az illegális szoftverek ellen.

Az internetes programra helyezett hangsúlyos tevékenysége részeként a BSA kiadott egy jelentést, amely az internetről letöltött illegális szoftverek használatával kapcsolatos veszélyeket taglalja. Neil MacBride, a BSA illegális szoftverhasználat elleni tevékenység területének alelnöke kijelentette: "Azáltal, hogy a weben névtelenül vásárolunk, abban a torz hitben ringatjuk magunkat, hogy a szellemi tulajdon (IP) lopás olyan bűncselekmény, amelynek nincs áldozata.

Szem előtt a Bittorrent


Sokaknak álmukban sem jutna eszükbe, hogy ellopjanak az áruházból egy zenei CD-t vagy egy szoftvercsomagot, az internetre azonban hajlandóak fölmenni egyértelműen illegális szoftverek felkutatása céljából. A tájékozatlanság nem kifogás - a vállalkozásoknak ellenőrizniük kell, hogy amit vásárolnak, vajon eredeti-e."

Ha valaki nem hivatalos forrásból, online módon vásárol szoftvert, akkor olyan jelentős veszélyeknek teszi ki magát, mint az adatvesztés, a számítógépes vírusok és a rendszerleállás. Ha az ár túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is igaz. A BSA nemcsak az aukciók lezárására törekszik, hanem az egyenrangú hálózatok (P2P) közötti illegális fájlmegosztást is meg kívánja akadályozni. Az év első felében a BSA 48 000 értesítést adott ki arról, hogy 633 000 személy használ BitTorrent fájlokat mintegy 525 millió USD (386 millió euró) értékben.

A BSA és a tagjai, amelyek között számos vezető szoftverfejlesztő cég és hardver partnereik is megtalálhatók, már több, mint egy évtizede tesz erősfeszítéseket az internet alapú illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében. Ahol a jog lehetővé teszi, ott a BSA időről-időre felszólítja az aukciós webhelyeket arra, hogy, vegyék le az internetről a BSA online aukció-követő rendszere által beazonosított gyanús szoftverekkel kapcsolatos aukciókat.

"Az aukciós webhelyeknek többet kell tenniük az ügyfeleik védelme érdekében" - tette hozzá Neil MacBride. "Fogyasztóik biztosabb védelme érdekében az aukciós webhelyeknek vállalniuk kellene a felelősséget, és fel kellene hívniuk ügyfeleik figyelmét az online módon vásárolt szoftverekkel kapcsolatos veszélyekre.  A szoftveriparral kialakítandó szoros együttműködés keretében az aukciós webhelyek figyelmeztethetnék a szoftveres cégeket az internetre feltett aukciókra, és lelassíthatnák a folyamatot azzal, ha letiltanák az ‘azonnali vásárlás' funkciót - ezzel több időt adnának az illegális szoftverek nyomon követésére és elfogására."

Kicsiben sem?

Az Egyesült Királyságban a BSA nemrégiben jogi eljárást indított az RJ-Software ellen hamisított Adobe, Autodesk, Corel és Quark szoftverek árusítása miatt. Az eljárás közvetlen eredménye az volt, hogy a tulajdonos vállalta, hogy befejezi az üzleti tevékenységét, és kártérítést fizet 24 hamis szoftverlemez csomag forgalmazásáért.  Ez az eset egyértelmű üzenetet küld a többi online kereskedő számára is arról, hogy bármennyire kicsi kereskedelmi szervezetről is van szó, a BSA és tagjai az illegális szoftverek értékesítését nem fogják tolerálni.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.