Hirdetés
. Hirdetés

Történelmi keresőt indít a Google

|

Eseményekkel, emberekkel kapcsolatos történelmi információk keresésében segít a Google új szolgáltatása, melyet az 1956-os forradalommal teszteltünk.

Hirdetés

Szeptember hatodikán, szerdán debütált a Google új szolgáltatása, a Google News Archive Search. A szolgáltatás újságokra és folyóiratokra mutató linkek indexét állította össze és használja fel. A Google a már meglévő webes keresési index alapján építette fel a szolgáltatás történelmi indexét, de ugyanakkor szerződéseket kötött kiadókkal és hírszolgáltatókkal is - ismertette Jim Gerbert, a Google tartalomigazgatója.

A szolgáltatás fontosságuk alapján rangsorolja a találatokat, és nem részesíti előnyben a Google tartalomszolgáltató partnereit, akik között megtalálhatjuk a The New York Timest, a Factivát, a Time Magazine-t vagy a The Wall Street Journalt is. A szolgáltatás az elmúlt 200 évre tekint vissza, a keresési eredményeket időrendi sorrendbe lehet csoportosítani, de témák vagy kiadók szerint is lehet rangsorolni. A Google News Archive Search szolgáltatás nem keres enciklopédiákban, illetve nincs összekötve a könyvkereső alkalmazásokkal. A szolgáltatással fizetős vagy nem fizetős oldalakra is el lehet jutni.

Az 1956-os magyar forradalom után kutattunk a "hungarian revolution" keresőszavakkal, és rengeteg eredményt kaptunk, meglepetésünkre a Time korabeli kommentárját vagy a Guardian aktuális riportját is megtaláltuk. Mivel a Google egyelőre csak angol nyelvű újságokkal, magazinokkal kötött szerződést, a keresési eredmények is többnyire angol nyelvű anyagokra mutatnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.