Hirdetés
. Hirdetés

Tovább dagad a Wikileaks botrány

|

Uralkodnak az európai piac felett az amerikai pénzügyi óriások, akár el is zárhatják a pénzcsapokat egy-egy cég, szervezet előtt, ahogy tették ezt a Wikileaks-szel kapcsolatban is. De nem marad ez viszonzatlanul...

Hirdetés

visa bankkártya
visa bankkártya
Amint arról tavaly mi is írtunk, az amerikai nemzetbiztonsági adatokat kiszivárogtató Wikileaks botrány kapcsán a Visa és a Mastercard leállította a nonprofit oldal számára küldött pénzügyi átutalásokat. Ez a lépés kiváltotta a Julian Assange nevével fémjelzett kezdeményezéssel szimpatizáló hackerek dühét, akik többféle támadást is intéztek a pénzintézetek ellen. Ezeknek azonban - a figyelemfelhíváson kívül - nem sok eredményük volt, a két vállalat stabilitása nem ingott meg sem jogi, sem biztonsági szempontból.

Most viszont egy sokkal hivatalosabb támadás érte a Visát és a Mastercardot (illetve európai részlegeiket). A Wikileaks pénzügyi szolgáltatója, az izlandi Datacell jogi lépésekre készül a két cég ellen, amiért azok - a Datacell állítása szerint jogtalanul - megszakították a portál bankszámlájára befolyó utalások folytatását. A két, amerikai érdekeltségű vállalat azért döntött emellett, mert a Wikileaks közzétette az Egyesült Államok diplomáciai vonalain megosztott dokumentumok egy részét. Meggátolandó a site működésének folytatását, pénzügyileg próbálták meg ellehetetleníteni a Wikileaks-et azzal, hogy a fenntartásra beérkező önkéntes adományokat egyszerűen nem utalták tovább a szervezet bankszámlájára.

A Datacell arra akarja köteleztetni a Visa Europe-ot és a Mastercard Europe-ot, hogy tegye lehetővé a kifizetések folytatását, közölte Sveinn Andri Sveinsson, a szolgáltató ügyvédje. Sveinsson egyébként nem csak a két cég ellen kezdődő pert fogja irányítani, hanem az Európa Bizottság számára panasszal fog élni a pénzügyi vállalatok korábbi lépéseire vonatkozóan. Ezt csütörtökön kívánja benyújtani a bizottság számára, amennyiben addig a Mastercard és a Visa nem tesz eleget a Wikileaks utalások folytatására irányuló kérelemnek. Sveinsson szerint a két vállalat az európai versenytörvények több pontját is megszegte, ami arra késztetheti a bizottságot, hogy az pénzbüntetést szabjon ki a pénzintézetekre.

Befagyott bankszámlák
Az adatközponti operátorként és webhosting cégként is tevékenykedő Datacell fizetési szolgáltatásokat nyújt az olyan szervezetek számára, melyek nem rendelkeznek kereskedelmi számlával a bankkártyákról érkező átutalások fogadásához (többek között a Wikileaks is ebbe a kategóriába esik). Természetesen nem jószolgálati tevékenységről van szó: a Datacell a szolgáltatás fenntartásáért a Wikileaks-től is pénzügyi ellentételezésben részesült. Ennek értelmében a külső támogatóktól érkező utalásokat a Datacell fizetési szolgáltatása a dán székhelyű Teller izlandi irodáján, a Kortán keresztül hajtotta végre. A Datacell panasza szerint a Visa és a Mastercard egyszerűen megtiltotta a Tellernek a Wikileaks irányába érkező pénzmozgások folytatását. Az izlandi és a dán pénzügyi cégek közötti szerződést a Teller december hetedikén fel is mondta.

67,6 százalékát uralja az európai kártyás fizetések piacának a Visa, miközben a Mastercard ugyanebben a szegmensben 27,7 százalékos részesedéssel bír. Ezzel a két amerikai alapítású vállalat domináns helyzetben, a beadvány szerint „kollektív piaci erőfölényben" van az öreg kontinensen. Ezt pedig ki is használja a két pénzintézet: a Datacell ugyan megpróbált más, alternatív pénzügyi cégeket keresni, ám nem járt sikerrel, mert a Mastercard és a Visa minden, velük kapcsolatban álló partner számára megtiltotta az izlandiakkal való együttműködést. Ennek következtében a szigetországon székelő cég üzletmenete súlyos károkat szenvedett.

Sem a Visa, sem a Mastercard nem kívánta hivatalosan kommentálni Sveinsson bejelentéseit. Amennyiben nem sikerül megállapodni a feleknek, akkor a Datacell két pert is indítani fog, egyet Izlandon, egyet pedig Dániában. Ha erre sor kerül, akkor az viszont már csak ősszel következhet be, tekintve, hogy a bíróságok nyári szabadságolása miatt nincsen lehetőség ennél korábbi perfelvételre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.