Hirdetés
. Hirdetés

Tovább folytatódik az Apple-Google párharc

|

Az Apple meg nem erősített sajtóértesülések szerint felvásárolta a PlaceBase vállalatot, amely a Google Latitude-höz hasonló mobil helymeghatározó szolgáltatásokat kínál.

Hirdetés

Google Latitude, a kaliforniai szoftvercég Google Maps-szel összekötött mobil helymeghatározó

szolgáltatása 2009 elején vált elérhetővé. A Latitude lehetővé teszi, hogy a felhasználók iGoogle fiókjuk segítségével, szabályozható pontosság mellett megjelenítsék aktuális tartózkodási helyüket a hálózatuk számára a Maps-ben. A Google a nyár közepén kiadta a szoftver iPhone-ra írt változatát is, az Apple azonban úgy döntött, natív módon telepíthető alkalmazás helyett csak webalapú szolgáltatásként engedélyezi a Latitude-ot az iPhone-on. Míg Android, Symbian, BlackBerry és Windows Mobile platformokon gond nélkül fut az alkalmazás, az Apple telefonján csak Safrain keresztül érhető el.

Nem ez az első eset, hogy az Apple kitiltotta a keresőóriás egyik szoftverét az App Store-ból; szintén a nyár folyamán hasonló sorsra jutott a Google Voice szolgáltatás, amely az Egyesült Államokban és Kanadában ingyenes webes telefonálást biztosít a felhasználóknak. Elemzők szerint az Apple az AT&T nyomására hozta meg a döntést, hogy kizárja a Google ingyenes szolgáltatását a mobilpiacról. Az esetet azóta a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (Federal Communications Commission) is napirendre vette, 2009 augusztusában pedig az Apple bejelentette, hogy Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója távozik az Apple igazgatóságából, vélhetően a két vállalat közt kialakult, egyre élesedő konkurenciaharc miatt.

A Latitude kitiltása mögött az állhat, hogy - sajtóértesülések szerint, hivatalosan még nem erősítették meg - az Apple felvásárolta a Latitude-höz hasonló szolgáltatásokat nyújtó PlaceBase vállalatot, és így kívánta elkerülni a keresőóriással való versenyt a mobil helymeghatározás piacán. Erre utal például, hogy Jaron Waldman, a PlaceBase volt vezérigazgatója jelenleg az Apple GEO Teamben dolgozik. A jelek szerint tehát a vállalat hamarosan beszáll a webalapú helymeghatározó- és térképes szolgáltatások versenyébe.

(A CNET beszámolója nyomán)


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.