Hirdetés

Tovább javul a hazai DVB-T helyzet

|

Lendületet vett a digitális átállás, európai viszonylatban az élre törtünk a földfelszíni tévézés analóg-digitális arányát tekintve. A budapestiek hamarosan jobb jelerősségnek örvendhetnek, többen élvezhetik az ingyenes, HD-minőségű adást. A kábeltévés szolgáltatók viszont egyre növekvő térvesztéssel számolhatnak a következő két évben.

Keddi sajtótájékoztatóján beszámolt az utóbbi egy év fejleményeiről és a digitális átállás eredményeiről a hazai DVB-T hálózatot üzemeltető Antenna Hungária Kft. Jean Francois Fenech kiemelte, jelentősen, 67 százalékkal nőtt decemberben a DVB-T vételre alkalmas eszközök eladása itthon (a GfK Hungária Kft. adatai alapján), ami túlmutat a karácsonyi vásárlási láz mértékén. December végére a háztartások 4,4 százaléka rendelkezett valamilyen DVB-T vételre alkalmas eszközzel, és a cég úgy ítéli meg, hogy egészen jól halad az ország a digitális átállás kezdetben igen rögös útján. (Az azóta orvosolt helyzetről részletesen itt olvashatnak.)

Ebben több tényező is szerepet játszik, ezek között nem elhanyagolható, hogy felére csökkent a DVB-T vevőeszközök ára - legalábbis ami az MPEG-4-es DVB-T vevővel integrált nagyképernyős (LCD és plazma) televíziókat és set top boxokat illeti. (Ez az árcsökkenés természetesen nem tapasztalható a számítógépes eszközök, azaz tévétunerek terén, amelyek eddig is olcsón hozzáférhetők voltak.) Az eladott tévék 75 százaléka tartalmaz ma már hazai viszonylatban használható DVB-T vevőt, 2009 elején még csupán 5 százalékuk volt ilyen.

Lényeges szerep tulajdonítható a lefedettség növekedésének is. 2009 decemberétől az ország területének 88 százalékán fogható DVB-T, azaz legalább akkora területen elérhető, mint a hagyományos, analóg földfelszíni adás. Előbbre jutottunk a DVB-T hálózat kihasználtságát illetően is, a földfelszíni technológiát használó tévézők közel 15 százaléka már a digitális tévét használja. E tekintetben Magyarország most már az eddig vezető Franciaországot is megelőzte, vagyis valóban elmondható, hogy több tekintetben is Európa élvonalába léptünk ezen a téren.

Hirdetés

Az Antenna Hungária szerint a MinDig TV-matricarendszernek is köszönhető a siker. Ebben komoly szerepe van annak, hogy ma már nem kell fizetniük a forgalmazóknak matricáért, csak igazolniuk kell a megfelelőséget. Jelenleg 8 dekóder és 33 fajta HDTV-készülék szerepel a MinDig TV rendszerben, ezek jelenleg mintegy 520 boltban, áruházban érhetők el. Hathatósnak bizonyult a MinDig TV kampány az ismeretterjesztés szempontjából is, a felmérések szerint ma a lakosság 35-40 százaléka tudatában van annak, hogy 2011. december 31-én, azaz a jövő év végén az analóg sugárzás megszűnik. A tévés kampány során sok emberben tudatosult már, hogy ingyen is tévézhet, ezért 2009 novemberében már érezhetően, tízezerrel csökkent a különféle tévéelőfizetések száma a Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint. Ez még nem jelent jelentős csökkenést, gyakorlatilag alig észrevehető, de az AH szerint egy tendencia kezdetetét jelezheti.

Sikeresnek bizonyult az Antenna Hungária decemberi akciója is, amelynek során ingyenes ATV- és HírTV-előfizetést kaptak a MinDigTV matricás dekóderek vásárlói. Az akció keretein belül ugyanahhoz a Terra+ dekóderkártyához jutottak a vásárlók, ami akción kívül 6 ezer forintért vásárolható meg. Hogy milyen mértékben köszönhető ennek, az nem ismert, mindenesetre decemberben mintegy 90 százalékkal nőtt a set top box értékesítés, megelőzve a DVB-T kompatibilis HDTV-k értékesítési ütemét.

Dekóder hitelből?

Az átállás egyik kerékkötője lehet, hogy sokak számára anyagi nehézséget jelent egy MinDig TV kompatibilis dekóder megvásárlása. A Credigen Bankkal született megállapodás keretében a BestByte üzletekben 16,42 százalékos THM-el vásárolhatók forint alapú hitelre MinDig TV eszközök. Ebben a konstrukcióban a minibálbér 1 százalékához kötött törlesztőrészlettel (735 Ft) és 5 éves futamidővel számolhatnak vásárlók. Ez lehetővé teszi, hogy a szerény anyagi lehetőségekkel rendelkezők is felkészüljenek a digitális átállásra. A lakosság tájékoztatása érdekében nem csak szóróanyagok készültek, de a köztelevízióban is láthatunk majd figyelemfelkeltő és tájékoztató reklámspotokat.

Hirdetés

Az AH az átállás lezajlását követő félév végéig kötelezett arra, hogy a minimálbér 1 százalékát el nem érő törlesztőrészlettel igénybe vehető hitelt kínáljon partnerein keresztül. Az átállás lezajlása után ez a hitelkonstrukció indíttatását veszíti, a folyó hitelek kifutása pedig várhatóan még az euróra történő átállást megelőzően bekövetkezik.

Nem csak a kis keresetű, de a valamivel fizetőképesebb rétegek számára is létezik hitellehetőség. Tegnaptól a MediaMarkt üzleteiben, az országban 17 helyen hitelakció indult a téli olimpia kapcsán. Ennek keretében 0 százalékos THM-értékkel vásárolható meg a Technisat HDT4-dekóder, önerő nélkül is. Az 5 hónapos futamidő alatt a havi törlesztőrészlet 6000 Ft.

4-6-szorosára nő a budapesti DVB-T jelerősség

Az Antenna Hungária tegnapi sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy az elmúlt hónapokban tárgyalásokat folytatott a Magyar Honvédséggel és már megegyezés is született. Ennek eredményeként az érvényben lévő budapesti adóteljesítmény korlátozást részben megszüntették,  vagyis jelentősen nő a Széchenyi hegyen lévő adó teljesítménye, a jelenlegi (ERP) 6,3-10 kW-ról 40 kW-ra, ami 4-6-szoros növekedést jelent. Itt nem áll meg a folyamat, a következő években további tárgyalásokat folytat az AH, hogy az EU normák szerint megengedett 100 kW-ig emelhesse az adóteljesítményt.

Hirdetés

További tervek

Ez év első felében gyarapodik majd az elérhető csatornák száma, azt még nem tudni, hogy ez ingyenesen vagy Terra+ kártyával lesz-e fogható. Sokakat elcsábíthat az is, hogy a téli olimpiát és a futball VB-t is HD-minőségben nézhetik majd azok, akik DVB-T-n tévéznek. Az első 3D-adás is a futball VB alkalmával várható világszerte, és ebbe a programba az Antenna Hungária is próbál bekapcsolódni.

Jelenleg 14 állomás működik. 2012 végéig 25 milliárd forint lesz a teljes ráfordítás, részletesebb adatokkal nem szolgált a cég. 4 új telephellyel 95 százalékra nő majd a lefedettség 2010 végéig. Sopronban, Békéscsabán, Baján, Esztergomban és Gyulán is használhatjuk majd DVB-T készülékeinket.

Az AH szerint idén folytatódik az eszközök árcsökkenése, 2010 végére már 10 ezer forint alatti árú set top box készülékeket jósol a cég, jelenleg HD-vételre is alkalmas eszközök alsó ára 20 ezer forint körül van.

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.