Hirdetés
. Hirdetés

Tovább tombolnak az Autorun kártevők

|

Úgy tűnik, marad az Autorun korszak, és a Conficker sem mozdul a második helyről.

Hirdetés

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. A júliusi víruslistában nincs jelentős változás, a kéttagú élmezőny pedig immár negyedik hónapja őrzi pozícióját. Az első helyen szereplő INF/Autorun vírus régi motorosnak számít, ami terjedéséhez a Windows automatikus futtatás funkcióját használja ki. Második a Conficker féreg, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed, és bár a sebezhetőséget bezáró frissítés már régóta megjelent, már másfél éve van a toplista elején.

 



A harmadik helyezett a Win32/HackMS, mely eredetileg egy Microsoft programokhoz készített kalóz kulcsgeneráló eszköz, amely azonban kártevőt is tartalmaz. Változás ezenkívül, hogy a korábbi kilencedikről a hetedik helyre lépett a Win32/Shutdowner trójai. A kártevő rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása azonban, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, amivel megzavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011 júliusában a következő 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 20,34 százalékáért.

1. INF/Autorun vírus (elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 5,24%)
2. Win32/Conficker féreg (elterjedtsége 4,02%)
3. Win32/HackMS trójai (elterjedtsége 2,41%)
4. Win32/PSW.OnLineGames trójai (elterjedtsége 1,50%)
5. HTML/Iframe vírus (elterjedtsége 1,47%)
6. HTML/ScrInject trójai (elterjedtsége 1,44%)
7. Win32/Shutdowner trójai (elterjedtsége 1,36%)
8. Win32/VB féreg (elterjedtsége 1,35%)
9. Win32/Tifaut trójai  (elterjedtsége 0,86%)
10. JS/TrojanClicker.Agent trójai (elterjedtsége 0,69%)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.