Hirdetés
. Hirdetés

Továbbra is veszteséges a Motorola

|

A Motorola a 2012-es üzleti év első negyedében 86 millió dolláros veszteséget termelt. Az okostelefon-eladások a Droid Razr-nek köszönhetően hatalmasat nőttek; elemzők szerint a második negyedben Kína is rábólinthat a Google felvásárlási ajánlatára.

Hirdetés

Motorola Droid Razr és Razr Maxx
Motorola Droid Razr és Razr Maxx

A Motorola kedden kiadott, az aktuális pénzügyi év első negyedére vonatkozó gyorsjelentésében 86 millió dolláros (részvényenként 28 centes) veszteségről és 3,08 milliárd dolláros bevételről számolt be. A cég vesztesége az előző év azonos negyedéhez képest két százalékkal csökkent; a bevétel kevéssel meghaladta a Wall Street-i elemzők várakozásait és éves összehasonlításban 1,5 százalékos növekedést mutatott.

A céget az okostelefon-eladások tartották a víz felett. A Motorola 8,9 millió készüléket értékesített a negyedév során, ebből 5,1 millió okostelefon volt. Összehasonlításképpen: 2011-ben összesen 9,3 millió telefont – köztük 4,1 millió smart eszközt – tudtak eladni.

A Motorola mobildivíziója éves összehasonlításban három százalékos növekedés mellett 2,2 milliárd dolláros forgalmat produkált. A vállalat egyértelműen ennek – az okostelefonjai iránti élénk piaci keresletnek – köszönheti, hogy annak ellenére is javítani tudott a pénzügyi mutatóin, hogy működési költségei jelentősen nőttek, és igen erős, a Samsung és az Apple dominálta piaci környezetben kellett megállnia a helyét.

A Motorola teljes készpénzállománya a negyedév végén 3,5 milliárd dollárt tett ki. A gyártót a közelmúltban két külön vállalatra – egy mobil eszközök és egy otthoni szórakoztató elektronikai termékek gyártására szakosodott divízióra – bontották. A mobil divízió hozta a cég teljes bevételének 71 százalékát: az okostelefon- és táblagép-értékesítések óriásit nőttek. A cég nem közölte, pontosan hány tabletet és smartphone-t adott el a negyedév során; a vállalatot maga után húzó két „igásló” – ahogy az előző negyedévben is – a Droid Razr és a hosszabb akkumulátoridőt ígérő Dorid Razr Maxx volt.

A szórakoztató elektronikai cikkeket – köztük televíziós set-top boxokat – értékesítő divízió már gyengébben muzsikált: bevételei két százalékkal 884 millió dollárra estek vissza.

A Google tavaly augusztusban jelentette be, hogy 12,5 milliárd dolláros rekordösszegért felvásárolná a Motorola okostelefon- és táblagép-üzletágát. A Mototola közgyűlése után az Egyesült Államok és az Európai Unió illetékes szervezetei is áldásukat adták az akvizícióra; szakértők szerint a második negyedben Kína is jóváhagyhatja a tranzakciót.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.