Hirdetés
. Hirdetés

Tőzsdére ment az Externet

|

A Budapesti Értéktőzsdén elindult az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt. részvényeinek kereskedése.

Hirdetés

A BÉT megbízott vezérigazgatójának döntése alapján az Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt. 6 millió 320 ezer darab, egyenként 50 forint névértékű, 316 millió forint össznévértékű dematerializált, névre szóló törzsrészvényeivel 2008. május 30-tól lehet kereskedni a BÉT részvény szekciójának Részvények "B" kategóriájában.

A Externet 2007 júliusa óta tagja a Tőzsdeképes Cégek Klubjának és a társaság tagjai közül hatodikként jelent meg részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde parkettjén. A vállalat tőzsdére lépését a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tőzsdei bevezetéseket ösztönző programja támogatta. Az Externet részvényeinek tőzsdei bevezetése a 2008-as év második részvénybevezetése a Budapesti Értéktőzsdén - derül ki a BÉT közleményéből.

Az Externet tulajdonosi szerkezete a tőzsdei bevezetéskor: econet Invest Kft. 76,83 százalék, Vivacom Magyarország Kft. 12,69 százalék, Kraft Invest Kft. 10,48 százalék. Az induló közkézhányad megteremtése érdekében a bevezetést követő hónapban a tulajdonosok mintegy 2 százaléknyi részvényt terveznek értékesíteni. Az 562 forintos nyitó árfolyamcél - amely 3,55 milliárdos piaci kapitalizációt jelentene - megegyezik a Vivanet-tranzakció során, a Vivanet tulajdonosai által elfogadott cégértékeléssel. A részvények bevezetése során a pénzügyi tanácsadói és vezető szervezői feladatokat az Equilor Befektetési Zrt. látta el.

A legnagyobbak között
A szolnoki székhelyű Externet 1996-ban regionális internetszolgáltatóként indult, és napjainkra az egyik legdinamikusabban növekvő hazai távközlési vállalattá vált, üzleti és lakossági szolgáltatásai az egész ország területén elérhetőek. A társaság ADSL előfizetőinek száma 2008-ra - négy év alatt megtízszereződve - ötvezener körül alakul. A társaság tevékenységében és árbevételében meghatározó szerepet játszik az ADSL szolgáltatás, azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a telefonszolgáltatás, amely 2008 első negyedévében már a teljes árbevétel közel 20 százalékát adta.

Külső források bevonása nélkül a 2004. évi 416 millió forintos árbevételét 2007-re közel 2 milliárd forintra növelte, ezzel párhuzamosan EBITDA eredménye 12 millió forintról 224 millió forintra emelkedett. Az Externet a folyamatban lévő tranzakciók lezárásával az egyik legnagyobb hazai internetszolgáltatóvá lép elő.

- Az Externet stratégiai célkitűzése, hogy a távközlési piac konszolidációs folyamatának aktív résztvevőjeként a társaság értékét, előfizetői állományát tovább növelje. Törekvéseinket nagymértékben elősegíti a tőzsdei jelenléttel együtt járó transzparencia, illetve az akvizíciókat támogató jövőbeli forrásbevonás lehetősége - emelte ki Pórffy András, az Externet elnök-vezérigazgatója a cég közleményében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.