Hirdetés
. Hirdetés

Tudáspark a debreceni egyetemen

|

A gyakorlatban gyorsan hasznosítható innovatív kutatásokat támogató tudáspark kialakítására nyert csaknem 583 millió forint uniós támogatást a Debreceni Egyetem, a városi önkormányzat, a helyi iparkamara és az INNOVA fejlesztési ügynökség alkotta konzorcium - jelentették be a projekt nyitórendezvényén a cívisvárosban.

Hirdetés

Pósánné Rácz Annamária projektmenedzser elmondta: három kiemelt kutatási területen - gyógyszeripar, élelmiszeripar, valamint elektronika és informatika - olyan cégekkel működnek együtt, amelyek meg tudják jeleníteni kutatási igényeiket.

Hirdetés

Szilvássy Zoltán, a konzorciumot vezető Debreceni Egyetem (DE) rektora a program lényegének a tudásalapú gazdaságfejlesztés érdekében történő összefogást nevezte.

Az egyetem az innováció bázisa ebben a rendszerben, de a program a vállalatokról szól, ezért fontos konzorciumi partner a vállalkozásokat jól ismerő kereskedelmi és iparkamara - tette hozzá a rektor.

Megjegyezte, hogy a kutatási harmonizáció - a gazdaságban jól hasznosítható kutatások támogatása - eredményeként van együttműködés az egyetem és a cégek között.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hozzátette: a legfontosabb cél, hogy Debrecen a jövőben határon átnyúló innovációs központ legyen.

A projekttel a piacon megjelenő kutatási-fejlesztési igényeket szeretnék előmozdítani, segíteni, és már folyik a városi fejlesztési igények felmérése - hangoztatta a polgármester.

Papp László szerint Debrecen elegendő forrással rendelkezik a kutatás-fejlesztés-innováció támogatására: 7,5 milliárd forintot fordítanak ilyen célokra az elkövetkező években.
Emellett az európai uniós költségvetési időszak végéig országosan összesen 250 milliárd forint innovációs forrásra lehet pályázni - emelte ki a polgármester, aki szerint erős befektetésösztönzési program létrehozására van szükség.

 

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzáfűzte: a piacon maradás, a versenyképesség feltétele a korszerűsítés, az innováció.

"Minél több vállalkozás legyen versenyképesebb a projekt eredményeként - összegezte a tudáspark-projekt célját a kamarai elnök.

Az október 31-ig tartó projektben feladatként szerepel a Debreceni Egyetem és külső partnerei együttműködésének megalapozása, a K+F+I szolgáltatások kialakítása, fejlesztése, bővítése, módszertani megalapozása, és a kiemelt kutatási területek minőségi fejlesztésének előkészítése, monitoring és értékelési rendszerének kialakítása - hangzott el a projektnyitó rendezvényen.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.