Hirdetés
. Hirdetés

Tudósítás az Apple iPad bemutatóról

|

Steve Jobs tegnap bemutatta az Apple érintőképernyős táblagépét, ami leginkább egy nagyméretű iPhone-ra hasonlít, bár telefonálni nem lehet vele.

Hirdetés

Az iPad bejelentését a sajtó és a blogoszféra izgatott találgatásai előzték meg már hetekkel, sőt, hónapokkal a tegnapi rendezvény előtt. Azt lehetett tudni, hogy az Apple valóban táblagépet fejleszt, ám a részletek kapcsán teljes volt a hírzárlat. A bloggereket ez nem akadályozta meg abban, hogy hosszas találgatásokba bocsátkozzanak az iPad specifikációit, funkcióit illetően, néhány rajongó még koncepciófotókat is készített a készülékhez; Steve Jobs-ék ezúttal is jónak bizonyultak abban, hogyan kell hype-ot gerjeszteni egy új, még ismeretlen termék köré. Az iPadet január 27-én leplezte le az Apple első embere. A rendezvényről társlapunk, a GameStar számolt be élőben.

 

 


 

Az esemény elején Steve Jobs elmondta, hogy az Apple a világ legnagyobb mobilcége, hiszen az iPhone-ok, iPodok és egyes számítógépek is hordozhatók - megelőzik ezzel a Sony-t, a Samsungot és a Nokiát is. Jobs szerint az Apple 2010 első negyedévére várható bevétele 15,6 milliárd dollár lesz - nemrég adták el a 250 milliomodik iPodot, immáron 140 ezer program található az AppStore-ban, és a letöltések száma meghaladta a 3 milliárdot. Ezután kiderült, hogy 34 éve alapították az Apple-t, és a cég 50,6 milliárd bevételt ért el a 2009-es karácsonyi negyedévben.

Ezután Steve Jobs bejelentette a zenehallgatásra, játékra, könyvolvasásra alkalmas legújabb készüléket, az iPadet, amely szerinte forradalmasítani fogja a játékot, az olvasási szokásokat, a zenehallgatást és filmnézést. A CEO internetezett, e-maileket küldött, facebookozott, zenét hallgatott az iPaddel a színpadon.

A készülék interfésze és kezelése az iPhone-hoz hasonlít, de jócskán kiterjesztve. A hozzáadott komponensek inkább Macintosh-szerűek, mint iPhone-hoz hasonlók, az iPhoto és az iTunes csak abban különbözik a mac-es változatoktól, hogy érintésérzékenyek. A készülékben beépített helymeghatározó eszköz is található, amely megmutatja, hol is vagyunk éppen. Az iPad simán, elegánsan szkrolloz, a különböző szolgáltatásokat (fotónézegető, térképnézegető) kiválóan kezeli. Az iPadon minden iPhone-program módosítás nélkül fut.

A táblagépet saját processzor vezérli, az 1 GHz-es Apple A4 chip. A készülék 16, 32 és 64 GB-os változatban kerül majd forgalomba - ez a flash drive méretét jelzi. Rendelkezik Bluetooth 2.1 + EDR-el, WiFi 802.11n-el, gyorsításmérűvel, iránytűvel, hangszóróval, mikrofonnal, 30 tűs csatlakozóval, 10 órás üzemidővel. Gyártása arzén-, BFR-, higany- és PVC-mentes, részegységei környezetbarátok és újrahasznosíthatók. A készülék képernyője 9,7 hüvelykes (25 centiméter), súlya pedig 68 dekagramm, képernyőjénak felbontása 1024x768 pixel.

A színpadon ezután az alkalmazásgyártóké volt a főszerep, akik bemutatták, hogyan teljesítenek szoftvereik a táblagépen. A látványos játékok mellett a The New York Times is bemutatott egy alkalmazást, amelynek iPhone-változatát 3 millióan töltötték le. A képernyőn újságcikkeket, illetve ezekbe ágyazott videókat lehetett látni. Újabb játékbemutatók következtek, majd ismét Steve Jobs tért vissza a színpadra, és könyvolvasásra buzított mindenkit: bemutatta az iBooks elektronikus könyvolvasó alkalmazást, és megköszönte az Amazonnak, hogy a Kindle-lel úttörő volt az elektronikus könyvolvasók piacán. Az iBooks hasonlóan működik, mint az iTunes, a készülék szép animációval lapozza az oldalakat, jól olvashatók a szövegek, a tudósítók szerint az árképzés is elfogadható. Ezután az iWork és az új felhasználói felület bemutatása következett. Adatok megadásához virtuális numerikus billentyűzet jön fel a képernyőre. A lenyíló menük szerves részei az iPad OS-nek, a kérdés csak az, ezeket hogyan implementálják majd iPod Touchra és iPhone-ra.

Steve Jobs elmondta, hogy az iPad ugyanúgy szinkronizál USB-n keresztül, mint az iPhone vagy az iPod Touch, minden iPadban van WiFi, de lesznek 3G-s modellek is. Az USA-ban az AT&T lesz az iPad szolgáltatója, szó esett a használati díjakról, végül kiderült, mennyibe is fog kerülni a készülék a tengerentúlon; az iPad 499 dollártól, azaz 97 ezer forinttól indul. A 16 GB-os modell kerül majd ennyibe, a 32 GB-os 599 dollár, a 64 GB-os 699 dollár lesz, aki pedig 3G-t is szeretne a készülékbe, 130 dollárral többet kell fizetnie. Az első iPadok két hónap múlva kerülnek a boltok polcaira.

Steve Jobs szerint az iPad a legfejlettebb technológia, amin valaha is dolgozott az Apple-nél. A bemutatón nem hangzott el, hogy az iPadnak lenne-e telefon módja, így valószínüleg nincs. Ahogy a multitaszkról sem szóltak, így a készülék valószínüleg nem multitaszkol.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.