Hirdetés
. Hirdetés

Úgy néz ki, hogy felzárkózik az AMD GPU piaci részesedéséhez

|

Van, ami az Intel számára nagy győzelemnek, az AMD számára pedig nagy veszteségnek tűnik, a helyzet nem ilyen egyszerű.

Hirdetés

Kevesebb mint egy évvel azután, hogy az Intel megkezdte a notebookokba és asztali számítógépekbe szánt Arc Alchemist diszkrét GPU-k szállítását, a vállalat részesedése az önálló grafikus processzorok piacán olyan jelentősen megnőtt, hogy papíron úgy tűnik, utoléri az AMD-t - derül ki a Jon Peddie Research által a héten közzétett számokból. Eközben az Nvidia könnyedén megőrizte vezető helyét a diszkrét GPU-k piacán, több mint 80 százalékos részesedéssel.

A diszkrét grafikus processzorok három fő gyártója - az AMD, az Intel és az Nvidia - összesen 13 millió önálló GPU-t szállított ki asztali számítógépekbe, notebookokba és beágyazott PC-kbe 2022 negyedik negyedévében a Jon Peddie Research becslései szerint. Ez jelentős visszaesés az említett vállalatok által 2021 negyedik negyedévében szállított 26 millió darabhoz képest, ami nem meglepő, mivel a PC-k (különösen a mainstream rendszerek) iránti kereslet gyengült a tavalyi negyedik negyedévben.

Az Nvidia megőrizte pozícióját a világ vezető önálló GPU beszállítójaként a piac 82 százalékát birtokolva. Eközben az AMD részesedése 9 százalékra csökkent az egy évvel ezelőtti hasonló negyedévben mért mintegy 18 százalékról, míg az Intel részesedése 9 százalékra nőtt a 2021. negyedik negyedévi mintegy 5 százalékról. Ez azt jelenti, hogy a két kisebb GPU-játékos a negyedik negyedévben egyenként mintegy 1,17 millió diszkrét GPU-t szállított le.

Bár ez az Intel számára nagy győzelemnek, az AMD számára pedig nagy veszteségnek tűnik, a helyzet nem ilyen egyszerű. Az Intel számai becslések, amelyek a vállalat pénzügyi kimutatásain és az ASP-ken alapulnak, így lehet, hogy teljesen pontosak. Valójában az AMD valószínűleg még mindig vezet az Intel előtt a diszkrét GPU-egységek eladásait tekintve.

Ennek ellenére nem szabad alábecsülni az Intel sikerét a diszkrét GPU-k piacán. A társaság már jó pár évtizede az integrált grafikus processzorok legnagyobb beszállítója, de a diszkrét GPU-k piacára csak 2020 végén tért vissza egy vitathatóan közepes kínálattal. Az Intel Iris Xe Max azonban még így is nyert néhány dizájnt, és szerzett némi részesedést. A 2020 elején szállítani kezdett Arc Alchemist GPU-kkal az Intel sokkal több dizájnt nyert meg a notebookgyártóknál, és a notebookokat viszonylag nagy mennyiségben adják el.

Bár az Intel még mindig nem szállít annyi önálló GPU-t, mint az AMD, most már egyértelmű, hogy mivel a vállalat az Arc kínálatával asztali számítógépeket és notebookokat is megszólít, a diszkrét GPU-k szállítása valóban növekszik - írta a Tom's Hardware.

Hirdetés

Közben az is világossá vált a TrendForce legfrissebb előrejelzése szerint, hogy a mesterséges intelligencia (AI) lesz az Nvidia egyik legnagyobb bevételi forrása. A kutatócég becslése szerint az OpenAI ChatGPT-jének végül több mint 30 ezer Nvidia grafikus kártyára lesz szüksége. Szerencsére a játékosoknak nincs miért aggódniuk, mivel a ChatGPT nem a legjobb játékhoz való grafikus kártyákhoz fog nyúlni, hanem inkább az Nvidia számítási gyorsítóit, például az A100-at fogja megcsapolni.

Az Nvidia mindig is értett ahhoz, hogy kiszimatolja az aranybányákat - állítja a Tom's Hardware. A chipgyártó élen járt a kriptovaluta-boomban, rekordbevételeket húzva be a bányászoktól. Az Nvidia ismét az élvonalban találja magát, a következő legjobb dolognak tűnő mesterséges intelligencia kiszolgálásában.

A TrendForce az A100 (Ampere) gyorsítót használva referenciaként azt mérte, hogy a ChatGPT-nek körülbelül 20 ezer egységre volt szüksége a képzési adatok feldolgozásához. Ez a szám azonban jelentősen, potenciálisan 30 ezer egység fölé fog nőni, ahogy az OpenAI folytatja a ChatGPT és a vállalat generatív, előképzett transzformátor (GPT) modelljének kereskedelmi célú alkalmazását. Az A100 ára 10 ezer és 15 ezer dollár között mozog, a konfigurációtól és a formafaktortól függően. Ezért az Nvidia legalább 300 millió dolláros bevételre számíthat. A szám lehet, hogy valamivel alacsonyabb, mivel az Nvidia valószínűleg a szükséges kártyák száma alapján kedvezményt ad az OpenAI-nak.

Az Nvidia nem az egyetlen lehetőség az AI-piacon, hiszen az Intel és az AMD is kínál rivális AI-gyorsítókat. De ott van a Google és az Amazon is a saját AI-megoldásaival. A kriptovaluta-bonanza idején a bányászok megvásároltak minden grafikus kártyát, ami hozzájárult a grafikus kártyahiányhoz. Most nem számítunk újabb hiányra, de a GeForce játékhoz szánt grafikus kártyák kínálatát befolyásolhatja, ha az Nvidia hirtelen úgy dönt, hogy az AI-gyorsítók gyártását helyezi előtérbe a mainstream kínálatával szemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.