Hirdetés
. Hirdetés

Új Itanium processzor 32 nanométeren

|

Ismét az Itanium vonalon debütálnak az Intel új technológiái. Egyesek szerint a lassan frissülő Itanium platform az Intel tesztlova.

Hirdetés

A magok száma, az órajel és a gyorsítótár mérete nem minden. Az Intel új szerver processzorai is több magot, nagyobb órajelet és gyorsítótárat mutathatnak fel, de közben magas rendelkezésre állású kiszolgálók megbízható alapjaiul szolgálnak majd.

Az Intel Itanium jelenlegi, Tukwila kódnevű változata több éves késéssel jelent meg 2010. februárjában, de még most sem érhetők el 32 és 64 foglalatos Superdome konfigurációk, ahol megmutathatná erejét. Ezek alapján azt gondolhatnánk, hogy az Intel leálló pályára helyezte a terméket - így értékelte a Red Hat és más partnerek is, meg is szüntették termékeikben az Itanium vonal támogatását.

 

 A Tukwila még 65 nanométeres technológiával készült,
a Poulson csíkszélessége már csak 32 nanométer lesz

Lehet, hogy nem egészen így van, legalábbis erre engednek következtetni az ISSCC (International Solid State Circuit Conference) előzetesei. A február 20-24 között megrendezendő esemény előtt egyelőre az előzetes bejelentések alapján annyit tudunk, hogy egy nyolc magos, 50 MB gyorsítótárat tartalmazó CPU-ról van szó. Tudható még, hogy az új mag ultrapárhuzamos infrastruktúrára épül, amelyben továbbfejlesztett többmagos architektúra, javított Hyper-threading, utasítás szintű fejlesztések lesznek, de ennek ellenére a Poulson kompatibilis lesz elődjével a Tukwilával. A magokat körbusz fogja összekapcsolni. A gyártó ígéretet tett arra, hogy az eddigi 65 nanométeres gyártástechnológia helyett már rögtön 32 nanométeressel dolgoznak, vagyis azonos méretű lapkára sokkal több tudás fér majd. Órajelenként nem hat, hanem 12 utasítás hagyhatja majd el a processzort.

Dean McCarron, a Mercury Research vezető elemzője szerint a Poulson nem csupán egy szerver processzor lesz, de gyakorlatilag első bevetése, tesztágya új technológiáknak, melyeket aztán újra bevet az Intel a bevételének törzsét adó x86 termékvonalon. Így volt ez a Tukwila esetében is, melyben először valósították meg a hiabajavítás és RAS képességeket, aztán ugyanezt bevezették a Xeon termékvonalon is a Nehalem-EX magban.

A forgalom nagyja ma is az x86-os vonalon jön, az Itanium csak 30-40000 példányban kel el negyedévente, legnagyobb részt a HP megrendelésére, annak Integrity szervereibe. Az ISSCC alkalmával kiderülhetnek további részletek is a Poulsonnal kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.