Hirdetés
. Hirdetés

Új mobil operációs rendszer a Mozillától

|

A Mozilla azoknak a mobil eszközöknek készítene operációs rendszert, melyek a weben futtatják alkalmazásaikat.

Hirdetés

Mozilla Alapítvány
Mozilla Alapítvány

A Mozilla fejlesztői egy olyan, mobil eszközökre optimalizált alkalmazást terveznek fejleszteni, mely lehetővé teszi, hogy az adott eszközök a weben futtatják alkalmazásaikat. A Boot to Gecko (B2G) elnevezésű projekt célja a programozókat segíteni, akiknek ezentúl csak egy platformon, a weben futó alkalmazást kell fejleszteniük, nem kell külön Androidra, iPhone-ra vagy Windows Phone 7-re programozni.

A projekt végén egy szabadon használható operációs rendszer jönne létre, amit szabadon tudna bárki használni - ezek a célok az Android megszületésekor is megfogalmazódtak.

A fejlesztőknek valóban gondot okoz, hogy minimum három operációs rendszerre kell megírják alkalmazásaikat, azok lassan készülnek így el, sokba kerül a fejlesztés. Nagyon sokan próbálkoztak már az egységesítéssel - ilyen volt például a Java nyelven való programozás, de ez sem működött minden készüléken -, de kevés sikerrel.

A B2G projekt keretében megépülő operációs rendszer nem csak a Mozilla Firefox böngészőjében, hanem az egész weben futtatható alkalmazásokra épülne. A fejlesztők wiki oldalán olvasható adatok szerint a fejlesztéshez valószínűleg az Android részeit is felhasználják. Ám azt a fejlesztők is elismerik, a projekt nagyon a kezdetén van, a weben csupán ötleteiket vázolták.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.